Egészség

Amikor árt a sok mozgás…

Egy bizonyos kor felett – ez leginkább 40 év – nagyon sokan ismerik a térdfájdalom érzését. A legújabb amerikai kutatások szerint a leggyakoribb probléma, az oszteoartritisz kockázatát erősen csökkenthetjük, ha rendszeresen sportolunk.

Dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom és az Oxygen Medical ortopédusa és sportorvosa arról beszélt, hogy nem mindegy, milyen jellegű mozgást végzünk.

A fájdalom oka a porc kopása

Míg a fiataloknál leginkább a sportolás közben szerzett sérülés vagy a nyálkatömlő gyulladása eredményezi a térdfájdalmat, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, elhasználódása, azaz a korai oszteoartritisz.

Ez a probléma annyira gyakori, hogy Amerikában például 25 éven felül becslések szerint 27 millió embert érint. Az oszteoartritisz az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. A porc ugyanis „kipárnázza” a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul bővelkedik a fájdalmat is érző idegvégződésekben. Bár mindenki szembesülhet az oszteoartritisszel, mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, és fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. Amennyiben fájdalmat és merevséget tapasztalunk reggel vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

A baj megelőzhető

Az oszteoartritisz szempontjából veszélyeztetett személyek az edzésükben véghezvitt egyszerű változtatásokkal megelőzhetik a panaszok megjelenését – ez áll a Radiological Society of North America jelentésében. A kutatások szerint a magas intenzitású mozgás, például a futás, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát – ha legalább heti háromszor egy órát végezzük. Másrészt viszont a térdet kímélő, könnyebb mozgás megelőzheti a problémát.

Egy felmérésben 164, 45 és 55 év közti személyt vizsgáltak meg és soroltak három csoportba aszerint, milyen intenzitású mozgást végeznek. Egy speciálisan összeállított kérdőív segítségével kiderült, ki tartozik az egyáltalán nem mozgó csoportba, kik végeznek közepes intenzitású kardiomozgást és erősítést, és kik azok, akik intenzíven edzenek.

A túl intenzív mozgás porckopáshoz vezethet

Ugyanígy elemezték a térdet igénybe vevő mozgásfajtákat is. Az ezek után elvégzett MRI-vizsgálatok azt igazolták, hogy térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagénstruktúrát mutatott ki a vizsgálat a térdben. Éppen ezért ez a tényező valószínűsíthetően megnöveli az oszteoartritisz kockázatát.

Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan (nem csak sporthoz kötődő) mozgásformát, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a legalább 10 emeletnyi lépcsőzés, a nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a minimum 30 perces napi térdelés.

– Erősen csökkenthetjük az oszteoartritisz rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb választás lehet az úszás, a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a térdet erősebben igénybe vevő tenisz vagy futás. Viszont mozogni mindenképpen szükséges, hiszen a mozgásszegénység tovább növeli az esélyt a térdproblémák kialakulására – összegzi véleményét dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom ortopédusa.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top