Egészség

Már dolgoznak a stressz elleni tablettán

A nem is túl távoli jövőben úgy fogjuk szedni a stressz elleni tablettát, mint az altatót, ha nem tudunk elaludni? A kutatók szerint a válasz igen, ugyanis állatkísérleteknél már sikerül behatárolni a stresszes állapot kiváltásáért felelős agyi mechanizmusokat, így következő lépésként ezeket manipulálni is lehet.

 

A terhesség egyik legnagyobb ellensége

Felcsillant a remény a stresszt kordában tartó gyógyszer kifejlesztésére, miután kutatók felfedezték azt az agyi folyamatot, amely az egészséges mértékű félelmet elsöprő szorongássá vagy depresszióvá változtatja.

A Leicester Egyetem kutatóinak áttörő felfedezésével már megjelenése előtt elfojthatóvá válna a stresszel összefüggő állapot. Így a szer gyökeresen eltérne az antidepresszáns gyógyszerektől, amelyeket azt követően írnak fel a betegeknek, hogy állapotuk leromlott.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzői abból indultak ki, hogy bár minden ember tapasztal traumás eseményeket, csak néhányan süllyednek depresszióba vagy más, stresszel összefüggő pszichiátriai betegségbe. A kísérlet során arra jutottak, hogy stressz esetén az agy egy olyan anyagot termel, ami egy sor kémiai reakciót indít meg, majd egy „félelemgén” aktiválását és a szorongásérzés megjelenését eredményezik.

Amikor meggátolták ennek az anyagnak a termelődését, a kísérleti állatok nem mutattak szorongást stresszes helyzetekben. Bár még rengeteg kutatásra van szükség, a kísérletet végző szakemberek szerint az eredmények nagyon izgalmasak, és azt remélik, hogy előbb-utóbb tényleg lesz antistressz-pirula.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top