Egészség

A hipermodern mellény megjósolja az asztmás rohamokat

A csúcstechnikával készült mellény, amely meghallgatja, mi zajlik a mellkasban, forradalmasíthatja a tüdőbetegségek kezelését.
A hipermodern mellény megjósolja az asztmás rohamokat Életveszélyes a kezeletlen asztma

A top vagy póló alatt hordható, számítógép-vezérlésű mellényben több tucat szenzor érzékeli az asztmában, tüdőtágulásban vagy más betegségekben szenvedő betegek tüdejének hangjait. Az orvosok is pontosan ezt teszik, amikor sztetoszkópjukkal meghallgatják egy páciens mellkasát. A tüdőbe be-, illetve kiáramló levegő által adott hangból tudják kideríteni, mi a baj. A mentőmellényhez hasonlító eszköz azonban lehetővé teszi, hogy ne csak a szűrővizsgálatok alkalmával, hanem néhány percenként ellenőrizni lehessen ezeket a hangokat.

A beteg ezután a mellényt egy különleges szoftverrel felszerelt laptophoz vagy okostelefonhoz csatlakoztathatja, amely az eredményeket könnyen kielemezhető grafikonná alakítja át. Ezt napi rendszerességgel e-mailben továbbítja a beteg kezelőorvosának, akik ellenőrizhetik az állapotromlásra utaló esetleges korai előjeleket, mindezt pedig a nélkül tehetik meg, hogy a pácienst állandóan be kellene hívniuk a rendelésre.

Az izraeli Deep Breeze Inc. vállalat által kifejlesztett Breeze@home fantázianevű eszköz a tesztelés korai szakaszában van, de néhány brit kórház kísérleti jelleggel már használ néhányat. Ha az új klinikai kísérletek sikerrel járnak, a gyártók szerint a termék két év múlva már széles körben elérhetővé válhat.

Az orvosok azt remélik, hogy a mellénynek köszönhetően még az előtt ki lehet mutatni az esetleges probléma, például egy közeledő asztmás roham előjeleit, hogy a betegnél megjelennének a tünetek, többek között a zihálás vagy a súlyos légszomj. Így lehetőségük adódna a gyógyszer mennyiségének növelésére, amivel meg lehetne előzni a szövődményeket.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top