Egészség

Fertőznek a nyilvános mosdók szappanadagolói

Tudjuk, hogy a rendszeres, szappanos vízzel történő kézmosás nagyon fontos. De csak akkor hatékony, ha a szappantartót is rendszeresen tisztítjuk.
Fertőznek a nyilvános mosdók szappanadagolói
Olvass tovább!
Tizenegy, kórokozóktól hemzsegő hely

Az egészségügyi szakértők továbbra is az egyik legfontosabb dolognak tartják a kézmosást. Egy új kutatás eredményei alapján azonban mindenképpen tanácsos felülvizsgálni az iskolák, edzőtermek és más nyilvános helyek mosdóiban elhelyezett szappanadagolókat és azok tisztítását. A felmérést az amerikai Ohio állam mikrobiológusai végezték.

A probléma nem újdonság, hiszen a kutatók már évekkel ezelőtt vizsgáltak nyilvános helyekről vett mintákat. Az eredmények már akkor is magas fokú szennyezettséget mutattak. A legutóbbi, széles körben készült felmérés pedig minden negyedik nyilvános szappanadagolón fertőző baktériumokat talált.

Fertőznek a nyilvános mosdók szappanadagolóiHogy felmérjék a veszély valódi mértékét, a kutatók különböző kísérleteket végeztek, amelyekben többféle kézmosási technikát és eltérő mértékben fertőzött szappanokat vizsgáltak. Az erősen szennyezett szappannal történő kézmosáskor több baktérium marad a kézen, mint kézmosás előtt. A tisztának hitt kezek pedig tovább terjesztik a fertőzéseket. A szakemberek egy általános iskolába is ellátogattak, ahol a szappanadagolókat sosem tisztították. Természetesen mindegyiken kártékony baktériumok hemzsegtek, a gyerekek kezén a mosakodás után pedig huszonhatszor több baktériumot találtak, mint előtte. Az iskola a vizsgálatot követően lecserélte a szappanadagolóit, amelyek még a csere után egy évvel is fertőzésmentesek maradtak.

A nyilvános mosdók szennyezett szappantartói leggyakrabban különböző bőr-, szem- és húgyúti fertőzéseket okoznak, és főleg a gyerekek, az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek számára veszélyesek. A szakemberek szerint a bőrfelszínen általában több a baktérium, mint ahány sejt van az ember testében, de ezek a mikrobák csak a testbe jutva okozhatnak megbetegedést. A húsz másodpercig tartó, meleg, szappanos vízzel történő kézmosás pedig továbbra is az egyik legfontosabb dolog, amelyet az egészségünk érdekében megtehetünk.

 

Forrás: http://www.msnbc.msn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top