Egészség

“A rák nem betegség”

Az új elmélet szerint a rák nem betegség, hanem visszaalakulás. Az elnyomott DNS-ek máig próbálják visszanyerni korábbi állapotukat, amikor korlátlanul szaporodhattak.
A rák nem betegség - Új elmélet a rák keletkezéséről Halált okozhat a klíma

A Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet kutatói egy különös elmélettel álltak elő.

A minden emberben megtalálható ős-DNS okozhatja a rákot. Az ősi, archaikus makromolekulák vizsgálata közben kiderült, hogy évmilliókkal ezelőtt, az első sejtekben a DNS nem öregedett, az ősi sejtek értek, szaporodtak, de nem haltak meg. Az évmilliós fejlődés során az ősi gének mutálódtak, és a többsejtű szervezetek „rendőrállamának” szolgálatába kellett állniuk. Ezek az elnyomott DNS-ek máig próbálják visszanyerni korábbi állapotukat, amikor korlátlanul szaporodhattak. Ezen elmélet alapján a rák nem betegség, hanem visszaalakulás. – Így a rák keletkezésének legfőbb okai a különböző fertőző betegségek, gyulladások, amelyek bizonyos RNS-molekulákon keresztül aktiválják a rákgéneket. Ha a fiatalabb gének, amelyek addig elnyomták az ősi géneket, valami miatt elromlanak,  bekapcsolódhatnak azok a tumorért felelős ősi gének, amelyeket addig a magasabban fejlett gének kikapcsolva tartottak – állítják a kutatók.

Ez az elmélet optimizmusra ad okot, hiszen az ősi mechanizmusok száma véges, hiszen ha a rák evolúciós értelemben nem fejlődik, a baktériumokkal ellentétben nem tanulhat meg védekezni a gyógyszerekkel szemben. Az ősi gének RNS-szabályozási útvonalainak megismerésével ezeket a bizonyos ősi géneket a jövőben ki lehet kapcsolni a betegekben, ami a személyre szabott orvoslás felé mutat.

 

Forrás: Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top