Egészség

Majdnem belehalt a fájdalomcsillapítóba

Egy hároméves kisfiú fél kanál fájdalomcsillapító bevétele után majdnem meghalt.
Majdnem belehalt a fájdalomcsillapítóba Ha fullad a gyerek – életmentő tippek az orvostól

George Williamsnál, a 3 éves kisfiúnál fél kanál fájdalomcsillapító olyan heves allergiás reakciót váltott ki, hogy majdnem belehalt.

Dr. Bense Tamás gyermekorvos szerint nem ritka, hogy akár a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók is allergiás reakciót váltsanak ki. – Az a legszerencsésebb, ha tudjuk, hogy mire vagyunk allergiásak, így az orvos azt a készítményt nem írja fel.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

– Bármelyik gyógyszernél jelentkezhet túlérzékenységi reakció, ami lehet bőrkiütés, viszketés, bőrpír, nehézlégzés, de súlyosabb esetben anafilaxiás sokk, keringési rendszer összeomlása, valamint vérképzőszervi problémák is adódhatnak, utóbbiak akár halállal is végződhetnek.

– Enyhébb esetben, amikor nem történik eszméletvesztés, az otthon tartott kalciumkészítményekből (szirup, pezsgőtabletta) érdemes a gyereknek adni az allergiás reakcióra. Ha a helyzet súlyos, a beteg nincs eszméleténél, azonnal mentőt kell hívni, és ha szükséges, meg kell kezdeni az életmentő beavatkozást – javasolja a szakember.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top