Egészség

Forradalmian új fájdalomcsillapítót fejlesztenek

Megszabadulhatunk a fájdalmak elleni tabletták káros mellékhatásaitól, ha gyógyszer készül a most felfedezett molekulából.
Kevesebb mellékhatása lesz
Kevesebb mellékhatása lesz

Azt már régóta tudják a kutatók, hogy a sejtek úgy továbbítják a fájdalomjeleket, hogy stressz hatására kalciumionokat adnak tovább egymásnak. A hagyományos fájdalomcsillapítók éppen ezt a folyamatot, a kalcium sejtekbe áramlását akadályozzák meg. Ezzel viszont az a probléma, hogy a kalciumáramlás nem kizárólag a fájdalominger továbbításában, de a szívritmus szabályozásában és más szervek létfontosságú működésében is szerepet játszik, ezért a fájdalomcsillapítók tartós szedése veszélyes mellékhatásokkal jár.

Tudtad, hogy a mandulaműtét összefügghet az infarktussal?

Az Indianai Egyetemen felfedezett CBD3 nevű peptid viszont közvetlenül a sejtek kalciumcsatornájához kötődik, és anélkül csökkenti az ingerületek számát, hogy zavart okozna a szervezet általános kalciumáramlásában. Mivel a CBD3 nem közvetlenül gátolja a kalcium sejtbe jutását, Rajesh Khanna, a molekula felfedezője reméli, a leendő gyógyszer alkalmazása kevesebb mellékhatással jár majd, mint a most elterjedt fájdalomcsillapítók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top