Egészség

Vénás betegség – előzd meg!

Kezdetben inkább esztétikai jellegű problémát jelent, de megfelelő kezelés híján komoly, az életminőséget is jelentősen befolyásoló betegséggé válhat. Hazánk lakosságának 15-20 százalékát, különösen a 30-40 éven felüli nőket érinti.
Vénás betegség - előzd meg! Védd az érfalat tornával!

Kialakulása
Különféle tényezők hatására – például sok ülés, állás, mozgásszegény életmód – idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vérből a nagy nyomás miatt folyadék kezd az erek falán át a szövetekbe kiszivárogni. A láb elkezd duzzadni, nehéznek érezzük. Romlik a bőr vérellátása, emiatt a bőr sérülései nehezen gyógyulnak, később akár lábszárfekély is kialakulhat. 

Vénás betegség - előzd meg!Tünetek
A legfontosabb tünetei a fáradt, nehézláb-érzés, a gyakori lábfájás, a boka és a lábszár duzzanata. Később jelentkeznek az éjszakai izomgörcsök, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon. A tünetek mögött gyakran a krónikus vénás elégtelenség húzódik meg, amelyből megfelelő kezelés hiányában visszérgyulladás, trombózis vagy lábszárfekély is kialakulhat.

A krónikus vénás elégtelenség
Kialakulásában több kockázati tényező is közrejátszik. Kutatások rámutattak, hogy kialakulásában igen komoly szerepe van a genetikai hajlamnak, ugyanakkor más okok is meghúzódhatnak a háttérben: a mozgáshiány, a túlsúly, nem megfelelő lábbelik viselése, a túl szoros ruhák, valamint gyakran a terhesség alatt is jelentkezhet.

Ha nem kezeljük megfelelően, szövődmények alakulnak ki, amelyek nemritkán életminőséget rontó állapotot jelenthetnek. Megfelelő kezeléssel azonban csökkenthetők a panaszok, és gátolható az állapotromlás és a szövődmények kialakulása.

Kezelés
A betegségek kezelésére többféle módszer létezik. Ezek közül a legfontosabbak a kompressziós harisnya vagy fásli alkalmazása, diéta, krémek, gyógytorna, visszérműtét.

A legegyszerűbb módszer persze a megelőzés. Hogyan? Kattints ide! »

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top