Egészség

A nyári meleg nem kedvez a visszereknek

A jó idő beköszöntével egyre nagyobb problémát jelentenek a lábunkon éktelenkedő visszerek. Mit tehetünk?
 Megoldások zavaró visszerek ellen Viszlát, neccharisnya!

A visszérbetegség oka többek között a visszerekben megnövekedett nyomás, ami leggyakrabban a tartós ülő, álló testhelyzet miatt alakul ki: a vénákban összegyűlő vérre ható gravitáció miatt megemelkedik a nyomás. Kezdetben a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. Kialakulásához az örökletes tényezők, az egészségtelen, mozgásszegény életmód is hozzájárulhat.

Megoldások zavaró visszerek ellenKiknél a legvalószínűbb?

  • Öröklődik a hajlam, így ha a családban előfordult már, nagyobb valószínűséggel jelenik meg nálunk is.
  • Az álló-, illetve ülőmunkát végzőknél sokkal gyakoribb, illetve a túlsúly is hozzájárul a kialakulásához.
  • A terhesség szintén rizikófaktornak számít. Az első trimeszterben a hormonális hatások miatt, később a növekvő méh hasi vénákat nyomó hatása miatt változik meg a vénás keringés. Megjelenhetnek gáttáji és a kismedencei vénatágulatok is, ezek azonban többnyire a szülést követően visszafejlődnek.
  • A nagy melegben kitágulnak az erek és fokozódnak a panaszok, ezért kerülni a forró fürdőket és a szaunát.

A panaszok kezelése

– Érdemes kerülni a hosszas állást, a nagyon magas, illetve lapos sarkú cipőket. A kialakult visszerekre kompressziós harisnya viselését javasolják, de a mozgás, a hideg-meleg váltózuhany és a lábak felpolcolása enyhítheti a panaszokat. Ezek sikeresen enyhíthetik a meglévő panaszokat és megelőzhetik a késői szövődményeket, de a kialakult visszerek eltüntetésére nem alkalmasak.

– A tágult visszerek eltüntetésére alkalmas a szklerotizáció, amely során egy speciális anyag kisebb vénába fecskendezésével elzárják azt, az erek fala összetapad, így megszűnik az adott ér tágulata. Emellett különböző visszérműtétek is szóba jöhetnek. Ezek elvégzését leginkább a tavaszi időszakra javasolják. A klasszikus műtéti eljárás mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a lézeres és rádiófrekvenciás kezelések is.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top