Egészség

Főtt ételekkel szoktathatod egészségre a babát

A házilag készített étellel táplált babák nagyobb valószínűséggel szeretik meg a zöldséget és a gyümölcsöt, mint azok, akiket konzerv bébiétellel etetnek – állítják a kutatók.

Főzéssel szoktathatod rá gyermekedet az egészséges táplálkozásra! A brit De Montfort Egyetem kutatói 7866, 1991-ben és 1992-ben született gyermek anyját kérdezték ki arról, hogy az elválasztást követően jellemzően mivel táplálták babájukat és milyen hatással volt ez későbbi étkezési szokásaikra. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik hat hónapos és hétéves koruk között gyakran kaptak házi készítésű, zöldséges és gyümölcsös főtt ételeket, a későbbiekben is szívesebben és nagyobb mennyiségben fogyasztották ezeket az egészséges ételeket, mint azok, akik inkább csak konzerv bébiételt kaptak.

A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a gyári bébiételek íze és textúrája egységes, míg a házilag készült ételeké nagyságrendekkel változatosabb, függ magától az alapanyagtól, a szezontól és az elkészítési módtól is. Az ilyen ételek fogyasztásával a gyerek több tapasztalatot szerez az ízekről, állagokról, így a későbbiekben is nyitottabb lesz az egészséges és változatos táplálkozásra.

„Az eredmények alátámasztják, hogy a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz már egészen korán, az elválasztás időszakában fontos hozzászoktatni a gyermekeket” – áll a Public Health Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.

„Egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a kisgyerekeket nem táplálják elég egészségesen. Úgy tűnik, hogy nem fogyasztanak annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyi ajánlatos lenne” – fogalmazott a kutatás vezetője, dr. Helen Coulthard. A kutatás fényt derített arra is, hogy azok az anyák, akik többnyire nem házi készítésű ételekkel etetik gyerekeiket, maguk is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, illetve több készen kapható ételt fogyasztanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top