Egészség

Nagyobb a rák kockázata a magasabb nőknél

Minden egyes centiméterrel nő a rákos megbetegedés aránya – erre jutottak egy több mint egymillió nő bevonásával készült vizsgálatban, amely a testmagasság és a kór előfordulásának összefüggéseire kereste a választ.

Nagyobb a rák esélye a magasabb nőknélTíz gyakori ráktípus előfordulási kockázata nagyobb a magasabb embereknél – számolt be az Oxfordi Egyetem kutatásának eredményéről a BBC hírportálja. A kutatók szerint 152 centiméteres magasság fölött a nőknél minden további tíz centiméter 16 százalék kockázatnövekedéssel járt együtt, aminek hátterében az állhat, hogy a növekedést irányító hormonok befolyásolják a daganatok képződését is.

A felmérésben 1,3 millió középkorú brit nő egészségét követték nyomon 1996 és 2001 között. Nézték a vastagbél-, végbél-, bőr-, mell-, méh-, petefészek- és veserák, valamint a limfóma, non-Hodgkin limfóma és a leukémia előfordulását. Az elemzés eredménye szerint a legmagasabb, 175 centiméter fölötti nők rákkockázata 37 százalékkal volt nagyobb, mint a legalacsonyabb, 152 centiméter alatti nőké.

 Anya és kisbabája is legyőzte a rákot

A kutatók tíz olyan korábbi tanulmány adatait is megvizsgálták, amelyekben férfiak is szerepeltek: ezek alapján azt állapították meg, hogy a kapcsolat nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is fennáll. „Nyilvánvalóan nem önmagában a magasság van hatással a rákra, hanem jelzője lehet valami másnak” – hangsúlyozta Jane Green kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Szerinte a sokféle ráktípuson átívelő kapcsolat hátterében „valami alapvető mechanizmus állhat”.

Nem sikerült még igazolni, ám a kutatók feltételezik, hogy a növekedési hormonok miatt függ össze a magasság és a súlyos betegség. A növekedési faktorok magasabb szintje ugyanis két dologhoz vezethet. Egyrészt több sejt jöhet létre, a több sejt pedig nagyobb valószínűséggel hordozhat mutációt és válhat rákossá. A másik lehetőség, hogy a növekedési faktorok emelik a sejtosztódási arányt, így növelik az elfajulás kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top