Egészség

De mire vagyok allergiás?!

Akupunktúrától az infraszaunán át a kecsketej-injekcióig sok mindent ajánlanak korunk népbetegsége, az allergia enyhítésére. A probléma azonban ott kezdődik, hogy sokáig ki sem derül, mire vagyunk érzékenyek.

Allergiás vagyok az allergiára!Tíz-húsz évvel ezelőtt alig voltak allergiás ismerőseink, ma pedig az a ritkább, ha valaki nem az. Az egészségügyi statisztikák azt mutatják, hogy minden negyedik ember allergiás valamire. De miért éppen ők? Hiszen a modern városi életmód, az iparosodás következményei mindegyikünkre hatnak: több a káros anyag, szervezetünk viszont gyengült. Meglepő, de a hajlam az allergiára mindenkiben ott van. Hogy kifejlődik-e, az életmódunkon és az immunrendszerünkön múlik, de lelkiállapotunk is fontos tényező: a lehangoltság, ingerlékenység, frusztráció felerősítik a tüneteket. Mivel ilyen sokféle ok áll a háttérben, az első jelek felbukkanásakor nehéz kideríteni, mire vagyunk allergiásak.

Dr. Kaszó Beáta
Dr. Kaszó Beáta
Fotó: orvoslista.com

„Egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen vizsgálattal (bőr- vagy vérteszt) biztosan kideríthető, mire vagyunk pontosan allergiásak – szögezi le dr. Kaszó Beáta. – Az allergiatesztek (ugyanúgy, mint más vizsgálatok) nem százszázalékosak. Ugyanakkor minden allergiavizsgálatra igaz, hogy csak a leggyakrabban előforduló allergénekre vonatkoznak.”

Ha a páciens valamilyen ritka allergénre reagál, akkor nincs más út, mint megfigyelni, milyen körülmények között, esetleg milyen étel fogyasztása után jelentkeznek a panaszok. Ez utóbbiban segíthet, ha étrendi naplót vezetünk, melyben feltüntetünk minden elfogyasztott dolgot.

Magánklinikán a vérből végzett allergiavizsgálat 8–50 000 forint, a bőrteszt ára 10 ezer forint körüli, egy több mint negyven ételfajtára végzett szűrés pedig 50 000 forintba is kerülhet, és akár hat hétbe is telhet, míg megjön az eredmény. 

Nehezíti a helyzetet az, hogy a beteg nem egy-, hanem akár több tízféle dologra is allergiás lehet. Ilyen esetben a vizsgálat kimutatja, hogy mely dolgokra vagyunk érzékenyek, de az még nem derül ki az első körben, hogy mik azok az allergének, amelyek leginkább tüneteket okoznak. Az esetek többségében a diagnózist befolyásoló tényezők összetettebbek annál, mint hogy konkrétan egy dologra rábökjünk.

Sokan azt vallják, hogy csak holisztikus szemlélettel lehet allergiás betegeket gyógyítani, vagyis az egész testet, szervezetet górcső alá kell venni, és nem csak a „jéghegy csúcsát” vizsgálni. A fórumokon csetelők is egyetértenek abban, hogy nem egykörös és egyáltalán nem olcsó mulatság az kideríteni, mitől folyik az orrunk folyamatosan, vagy mitől jelennek meg a vörös kiütések.

 
     
     
     

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top