Egészség

Függőséget okoz a szolizás

A mániákus szoláriumozás, vagyis a tanorexia ugyanúgy szenvedélybetegség, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség - állítják a kutatók.

A szolárium összezavarja az agyat?A tanorexiások nem is elsősorban kozmetikai okokból szoláriumoznak, hanem azért, mert náluk a veszélyes UV sugarak indítják be a „jutalmazó” funkciót az agyban, hasonlóan ahhoz, ahogy például az alkoholistáknál az ital – állítják a Texas Southwestern Egyetem kutatói.

A szakemberek rendszeres szoláriumhasználók bevonásával végeztek kísérletet. A részvevőket két csoportra osztották, és szoláriumozás előtt megkérték őket arra, hogy egytől ötig terjedő skálán jelöljék meg, mennyire szeretnének barnulni. Ekkor még mindkét csoportnál hasonló eredmények születtek. Ezután az egyik csoport tagjai hagyományos szoláriumokban töltöttek el 10 percet, a másik csoport tagjai viszont – tudtukon kívül – olyan gépekben, melyekben speciális filterekkel szűrték meg az UV sugarakat. Ezt követően újra az egytől ötig terjedő skálán kellett osztályozniuk, hogy mennyire akarnak még tovább barnulni. Az a csoport, mely előzőleg normál szoláriumokban süttette magát, ekkor nagyságrendekkel magasabb eredményeket produkált, mint az, amelynek tagjai nem voltak kitéve valós UV sugárzásnak.

A kutatást végző orvoscsoport már a szoláriumfüggők gyógyszeres kezelésén dolgozik…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top