Egészség

Első fotó az arcátültetésen átesett nőről

Megmutatta magát az a nő, aki teljes arcátültetésen esett át, miután 2009-ben egy csimpánza teljesen szétmarcangolta a testét. Vigyázat, sokkoló fotók!

Az arcátültetésen átesett, 57 éves Carla Nashről a bostoni kórházi ágyában készült a fénykép. A nőt még 2009-ben támadta meg egy 91 kilogrammos, dühöngő csimpánz. A háziállatként tartott majom szétmarcangolta a nő arcát, megvakította, és összeroncsolta a kezeit. Az állatot végül a rendőrség agyonlőtte.

A szerencsétlenül járt nő a baleset óta leginkább fátyolban járt, hogy eltakarja magát. Nemrég így nyilatkozott: „Most már újra képes leszek dolgokra, amelyek valaha természetesek voltak. Tudok majd szagolni, normálisan enni. Többé nem kell torzként élnem. Lesznek ajkaim és tisztán tudok majd beszélni. Képes leszek megcsókolni és megölelni a szeretteimet.”

Újjászületett a csimpánztámadás áldozata
Újjászületett a csimpánztámadás áldozata
Újjászületett a csimpánztámadás áldozata

 Carla a támadás előtt, közvetlenül utána és az arcátültetés után

Carla egy kimerítő, 20 órás műtéten esett át, amelynek köszönhetően most már egészen sima, egészséges bőrnek örülhet. Teljesen új orrot, ajkakat és arcbőrt kapott. A műtéthez szükséges szövetek, az arcbőr és a kezek egy női donortól származtak. A kéztranszplantációt az orvosok kezdetben sikeresnek ítélték, de később tüdőgyulladásos szövődmények miatt el kellett távolítani az új végtagokat. A szakemberek azt mondták, újra próbálkoznak majd, ha megfelelő donort találnak.

Ez volt a harmadik, teljes arcátültetéses operáció az Egyesült Államokban, amelyet ugyanabban a bostoni intézményben végeztek el egy harmincfős stáb részvételével. A világ első teljes arcátültetését 2010-ben, Spanyolországban vitték véghez.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top