Egészség

Örökölték a kórt a beteg spermadonortól született babák

Több mint 20 gyermeke született egy autista donornak, aki elhallgatta betegségét. A kicsik közül többen már biztosan örökölték a kórt, az anyák pedig tehetetlenek és elkeseredettek.

Közel 18 hónapon keresztül használták nemzőanyagként egy holland férfi spermáját annak ellenére, hogy az autizmus egyik öröklődő fajtájában szenved. Holland sajtóértesülések szerint legalább 22 gyerek származik tőle, többüknél felfedezték a betegségre jellemző tüneteket.

Fotónk csak illusztráció
Fotónk csak illusztráció

A harmincéves, rotterdami férfi állítólag továbbra is spermadonor, ugyanis az interneten hirdeti szolgáltatásait. Két weboldalról ugyan már kitiltották, de az üggyel foglalkozó szakemberek szerint sajnos félő, hogy a szélhámos álnéven folytatja.

Hollandiában egyre népszerűbb az illegális spermadonorság a hosszú várólisták és a magas díjak miatt. A várakozási idő fél évtől akár két évig is terjedhet, az árak pedig 500 és 1000 font (150 és 300 ezer forint) között mozognak. A kórházak a heteroszexuális párokat veszik előre, ezért a szingli nők és a leszbikus párok egyre többször az interneten próbálnak meg gyorsabban és olcsóbban spermadonorhoz jutni.

A szakemberek szerint előnynek tűnhet, hogy a nők személyesen is találkozhatnak a donorokkal, de nagy a kockázat is, mivel nem szűrik őket megfelelően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top