Egészség

Allergiával nyaralni ─ fellélegzés, vagy újabb tortúra?

Nem vitás: nyaralásnál a szénanátha nem lehet akadály! De külföldön vajon a pollenek is "külföldiek"? A hegyekben is száll a virágpor? Vigyázni kell az egzotikus ételekkel? Allergiával kapcsolatos tudnivalók utazóknak.

Nyaralni mindenki felhőtlen hangulatban szeretne, még a szénanáthától szenvedők is. Ennek semmi akadálya, ha tisztában vannak a veszélyekkel, és jól felkészülnek. Számukra ugyanis a külföldi utazások  kifejezetten megterhelőek lehetnek: különböző fűfélék, pollenizáció, nem megfelelő szálláskörülmények ─ mindezek egy álomszerű nyaralást könnyen rémálommá változtathatnak.

Forró, száraz nyári napokon ugyanis a pollenkoncentráció kiugróan magas lehet. Amíg esős időszakokban a pollenizáció mértéke szinte nullára is csökkenhet, magas hőmérsékletű napokon a növények megnyitják pollenforrásaikat. Ezáltal a szénanátha tünetei erősebben jelentkeznek.

Allergiával nyaralni ─ fellélegzés vagy újabb tortúra?

Tengerparton, biztonságban

Akkor merre is érdemes indulni tulajdonképpen?

Az allergiában szenvedők már egy évszázaddal ezelőtt felfedezték a tengerpartok és szigetek jótékony hatásait. Az ilyen területeken az erős szelek és a hullámverés gyakran sóval töltik meg a levegőt, ami a szénanáthától szenvedőknek valósággal áldás.

A klasszikus tengerparti nyaralások alternatívája egy tengeri hajós körutazás: jó választás mindenkinek, aki virágpor-allergiától szenved, hiszen a tenger levegője egész éven át gyakorlatilag teljesen pollenmentes.

Sportosan a vízparton

A nyár tökéletes időpont a szénanáthában szenvedők sportolásához, mivel számukra a legmegfelelőbbek a vízi sportok. Az időjárási feltételek nagyon kedvezőek, hiszen a vízfelszínhez közel a levegő nagyon nedves és gyakorlatilag pollenmentes. Az úszás, vitorlázás, evezés, szörfözés vagy vízilabdázás nemcsak a kondíciót javítja és az immunrendszert erősíti, hanem a légzőizmokat is.

De ha egyszerűen csak piknikezni támad kedve, akkor is lehetőség szerint tó közelébe vagy fenyőerdő szélére menjen, ne pedig virágzó mezőre, és ne felejtse el megnézni a pollenjelentést.

 

Idegen országok – másféle konyha

Allergiások számára a külföldi országok konyhájának kóstolása különös figyelmet igénylő vállalkozás. Csaknem 50 százalékukra jellemző valamilyen keresztallergia megjelenése, a tünetek között jellemzően viszkető bőr, bizsergés, vakarózási inger és a szájban égető érzés lép fel.

Mindig figyeljen oda tehát, amikor ismeretlen ételfajtát vagy fűszereket fogyaszt, hogy a keresztallergiás reakciók veszélyét minimálisra csökkentse. Ha a kíváncsiság vezérli, és szívesen kóstolja idegen kultúrák ételeit, első alkalommal csak nagyon keveset fogyasszon belőlük, hogy megállapíthassa, az allergiájával összeegyeztethetőek-e.

 

A szállással is óvatosan!

Ha szállodai szállást foglal, nézzen utána, allergiások számára is megfelelő-e a hely. Számos hotel külön szobákat tart fenn az allergiáktól szenvedők számára. Ha ezek nem volnának éppen szabadok, próbálja legalább elkerülni a szőnyeggel borított szobákat, és inkább fa-, kő-, kerámia- vagy laminált burkolatút válasszon. Kérdezze meg, kaphat-e kérésre új matracot.

 

Vakáció felkészülten

Még ha a tenger mellett nyaral is, a gyógyszereit mindenképpen a keze ügyében kell tudnia. Így mindig felkészült lesz, ha bármilyen allergiás reakciója lépne fel.

Szintén ne felejtse otthon az extra puha Zewa Softis papír zsebkendőket sem, így az orráról is olyan kíméletesen gondoskodhat, mintha otthon volna. További tippek virágpor-allergiások: www.zewa.hu

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top