Egészség

Tehetünk-e az öröklött adottságok ellen?

Bár a genetika fontos szerepet játszik a betegségek kialakulásában, a géneknek mégis kisebb a szerepük, mint a helytelen életmódnak.
 A gének ki- és bekapcsolhatók Lépj könnyedén!

„Hozott anyagból dolgozunk” – szokták mondani az orvosok például egy plasztikai műtét előtt. A genetikai adottságok nyilvánvalóan nagy szerepet játszanak abban, hogy a hasonlóan egészségtelen életmódot folytató emberek közül kinek lesz például visszere, vagy szívbetegsége, vagy akár cukorbetegsége. Ám a genetikának igazoltan kisebb szerepe van a civilizációs betegségek kialakulásában, mint a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak vagy a rossz stresszkezelésnek.

A gének tehát adottak, ráadásul azt tudjuk is nagyjából, hogy ki mit örökölhet, és genetikai vizsgálattal ma már meg tudják mondani, hogy milyen betegségekre van nagyobb hajlamunk, de hogy ezek nálunk hogyan fognak kifejlődni, azt életmódunkkal nagyban tudjuk befolyásolni.

A genetika csupán hajlamosít

A gének ki- és bekapcsolhatókAzt tudjuk, hogy az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok összefüggnek a helytelen életmóddal. Nyilvánvalóan léteznek olyan betegségtípusok, amelyek az egészséges életmóddal sem előzhetők meg, persze ez nem jelenti azt, hogy akkor bármilyen életmódot folytathatunk, hiszen a késleltetés is már siker.

Előzzünk be!

A génjeink hatását valamennyire ellensúlyozhatjuk, de nem tudhatjuk biztosan, hogy valaha működésbe lépnek-e a bennünk lévő „rossz” gének. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk például a szív- és érrendszeri betegségekre, akkor csökkentsük a zsiradékbevitelt, ha májbetegségre, kerüljük az alkoholt, ha az összes felmenőnk visszeres lábbal élt, akkor pedig a túlsúlyt előzzük meg, és mozogjunk rendszeresen és táplálkozzunk megfelelően. Hordjunk kényelmes, nem túl magas és nem túl lapos cipőt, kerüljük a tartós egy helyben állást és ülést, és lehetőség szerint polcoljuk fel a lábunkat, amikor csak tehetjük.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top