Egészség

Szép lábak minden időben

Egészséges és csinos is – ilyen cipőre vágynak a nők. A szakemberek szerint a tűsarok kerülendő, de a lapos sem ideális.
Szép lábak minden időben Védd az érfalat tornával!

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a rendszeres tűsarkúviselés sokat árt a lábnak, ellenben a nők többsége nem szívesen mond le a csinos viseletről.

Nem így tervezték

A magas sarkú cipő gyakori viselése árthat a lábunk és ezen keresztül egész testünk egészségének. A súlyvonal előrehelyeződik, növekszik a térd terhelése, ez pedig növeli az ízületi kopás kockázatát. Az Achilles-ín megrövidülése sarokfájdalomhoz vezethet, a magas sarkakon történő egyensúlyozás pedig magában rejti a bokaficam lehetőségét. A szűk orr a bütyöknek és a kalapácsujj kialakulásának kedvez.

A magas saroknak is vannak előnyei

Még sincs minden veszve. Szakemberek állítása szerint azért a magas saroknak is vannak bizonyos fokú előnyei: a lábszár tónusa fokozódik, ez pedig formásabbá teheti a vádlit. A test előredől, amit a medence hátrabillentésével kompenzálunk. Ez csökkentheti a túlzott ágyéki görbületet, és enyhítheti annak terhelését. A legegészségesebb sarok 3-5 centiméternél nem magasabb, a cipő anyaga pedig legyen kényelmes, puha, lélegző bőr.

A lapos sem jó!

Szép lábak minden időbenA puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, a vékony talpnál pedig érezzük az ütődéseket járás közben. Lapos sarkú cipőben előredől a medence, ami derék- és hátfájást okozhat. Különösen igaz ez a várandósoknál, akiknél a nagy pocak dönti előre a medence tájékát – nekik nem ajánlott teljesen lapos sarkú cipőt hordani.

Arany középút

Ha mindenképpen magas sarkú cipőben szeretnél járni, akkor legyen a munkahelyen egy váltócipőd. Így amikor nem szükséges jól kinézned, dobd le és vedd át. Ha ez nem megoldható, legalább rúgd le az asztal alatt a tűsarkút olyankor, amikor senki nem látja, és tornáztasd meg elgémberedett lábujjaidat.

Kényeztesd!

Ne felejtsd el, hogy a fáradt lábnak jót tesz a lábfürdő, a felpolcolás és a masszírozás. A visszerek kialakulását is meggátolhatod, ha például tornáztatod kicsit: spiccelj a lábfejjel, majd pipálj, mozgasd a lábujjaidat fel és le, de egy kisebb labdát is görgethetsz a talpad alatt.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top