Egészség

Válassz jól alvási pózt!

Az alvás mennyiségéről talán eddig is volt fogalmunk, de egy kutatásból az derült ki, hogy nagyon nem mindegy, hogyan alszunk: egy-egy egészségtelen alvási póz akár betegség kiváltója is lehet.
Válassz jól alvási pózt! Visszér: szépséghiba vagy betegség

Egy philadelphiai kórházban végzett kutatás több megállapítást is tett az alvási szokásokat vizsgálva. A háton fekvés nem előnyös az asztmásoknak, illetve a horkolás és a szív egészsége szempontjából sem. Alvási apnoét is előidézhet, ami a garat elzáródásával jár és a légzés ideiglenes leállását okozza. A szív- és tüdőbetegeknek azért nem jó, mert alacsonyabb a véráram oxigénszintje. Az ízületi gyulladás ellen azonban hatékony, mert a súly egyenletesen oszlik el, így nem nyomja egyik területet sem.

Az oldalfekvésnél az arc a párnához nyomódik, ami a nevetőráncainknak nem tesz jót, ellenben a refluxos betegeknek ezt ajánlják a szakemberek.

Válassz jól alvási pózt!Derékfájásra a legjobb a magzati pózban történő fekvés, de a nyaki fájdalmakra és a fejfájásra viszont kifejezetten rossz.

A kiskifli-nagykifli a stressz csökkentésében eredményes (főként párunkkal összebújva), de fokozhatja a meglévő ízületi és izomfájdalmakat.

A napozópózban gyakori a fogcsikorgatás és a kézzsibbadás, ellenben a horkolás ellen hatásos. A kutatók szerint ez a testhelyzet idegi rendellenességeket is okozhat a felsőtestben. A nyak és a gerinc nem egyenes vonalú elhelyezkedése növeli az idegi nyomás valószínűségét.

Hogyan aludj, ha visszeres problémáid vannak?

Emeljük meg az ágy végét! Ha a lábunkat éjszaka kicsit megemeljük, azzal nagyban hozzájárulunk a megterhelt erek pihentetéséhez és gyógyulásához. Fontos azonban, hogy a matracot vagy az ágyvéget emeljük meg, ne csak a lábunkat. A láb alá gyűrt párna épp ellenkező hatást válthat ki: megnyomja az ereket, és akadályozza a véráramlást.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top