Egészség

Szabadulj meg a pluszkilóktól – és a visszerektől!

Mindenki formás, vékony alakra vágyik, de általában csak az lebeg a szemünk előtt, milyen isteni ruhákat hordanánk, ha eltűnnének azok a fránya pluszkilók. Arra már jóval kevesebben gondolnak – főleg a fiatalabb korosztályból –, hogy a túlsúlynak komoly egészségügyi kockázatai is vannak.

Szabadulj meg a plusz kilóktól – és a visszerektől!Nem, ezúttal egyáltalán nem a cukorbetegséggel és magas vérnyomással akarunk riogatni, ráadásul erre sokan hajlamosak legyinteni, mondván „csak” 5-10 kiló szaladt fel. Csakhogy van egy hamarabb megtapasztalható következménye, ha túlléped a számodra ideális súlyt: a bőrön csúnyán átütő lilás visszerek.

Az örökletes tényezőkön, a sok állással vagy egész napos üléssel járó munkákon túl ugyanis a túlsúly is jelentősen növeli a visszerek kialakulásának az esélyét, hiszen ez a szó legszorosabb értelmében olyan, mintha egész nap fölösleges súlyokat hurcolnál magaddal.

A felesleges zsírpárnák és a visszér tehát összefüggnek, ráadásul többszörösen: ahogy szaporodnak a kilók, és egyre inkább elnehezülünk, még kevesebbet fogunk mozogni, mert már mindenféle aktivitás egyre nagyobb nehézséggel jár. Így viszont az erek munkáját segítő izmok egyre kevésbé vannak megdolgoztatva, ami lábdagadáshoz, lábszárvizenyőhöz, majd a tágulatokhoz vezetnek.

A megfelelően csökkentett kalóriatartalmú étel mellett ezért az alapoknál elkezdett mozgás segíthet a felesleg leadásában, és a lábak egészségének visszaszerzésében. Ráadásul ha visszértornába kezdünk, akkor az ereket erősítő mozgássorozat a súlycsökkentésre is jó. A lényeg, hogy ne várjuk meg, amíg a kötőszöveti gyengeséghez társuló egészségtelen életmód végül visszerességhez vezet!

Nem mondjuk, hogy kezdj azonnal két hét alatt mínusz 10 kiló fogyással kecsegtető csodadiétába, és egyáltalán nem kell az élő vállfakinézetű modellek példáját megcéloznod. De kezdd el egészséges ütemben – heti 0,5–1 kilónként – leadni a pluszt, mert nemcsak karcsúbb, de egészségesebb is lesz a lábad. A legjobb súlycsökkentő módszerekről itt olvashatsz, és kérdezheted táplálkozási szakértőinket is!

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top