Egészség

Izmosít a csoki?

Egy friss tanulmány szerint az étcsoki fogyasztása jelentősen növeli a sportteljesítményt.

A csokitól nőnek az izmaid Az amerikai Wayne Egyetem kutatói azt állítják, hogy az étcsokoládéban található epicatechin nevű növényi eredetű vegyület hasonló módon serkenti az izomnövekedést, mint például a kocogás.

A szakemberek középkorú egereken végeztek kísérletet. Az állatokat három csoportra osztották: az első csoportba „edzésben lévő” egerek kerültek, melyeket rendszeresen futtattak futópadon, a második csoport egerei nem sportegerek, viszont 15 napon át, naponta kétszer kaptak epicatechinkivonatot, a harmadik csoportban lévő állatok viszont ebből nem kaptak, és az edzéshez sem szoktak hozzá.

A kísérletek azt bizonyították, hogy 15 napos epicatechinkúra után az egyébként átlagos fizikai állapotban lévő egerek a futópadon már hasonlóan teljesítettek, mint edzett fajtársaik. A harmadik csoport teljesítménye viszont elmaradt a másik kettőtől.

A kutatók abban reménykednek, hogy ugyanez a hatás az emberek esetében is érvényes. Ha valóban így van – aminek bizonyításához további vizsgálatokra van szükség –, akkor az étcsokoládé akár a kor előrehaladtával keletkező izomveszteség kezelésére is alkalmas lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top