Egészség

Segít a visszereken az aquafitnesz

Visszérproblémák esetén az úszás az egyik kifejezetten ajánlott sport, de legyünk őszinték: nem mindenki szereti az uszodában oda-vissza róni a hosszokat. Van, akit gyér úszástudása tart vissza, másnak az ilyen mozgás túl monoton vagy túl fárasztó. Nem kell lemondaniuk azonban arról az áldásos hatásról, amit a vízi mozgások gyakorolnak fáradt, elnehezült testünkre – kiváltképp lábainkra!

Az aquafitnesznek alig több mint három évtizedes múltja van, állítólag egy vietnami háborúban megsérült amerikai sportolónak köszönheti, hogy mára világszerte elterjedt. A sportoló rájött, hogy sérült lábát a vízben fájdalmak nélkül tudja mozgatni, így az által kidolgozott vízi mozdulatsornak hála, teljesen felépült.

Mára egy csomó helyen vannak különféle vízi tornák, sajnos legtöbben mégis csak egy-egy nyaralás vagy wellnesshétvége alkalmával kapnak kedvet. Pedig az aquafitnesz – alakformáló hatása mellett – különösen jó választás, akár öröklött hajlamunk van a visszerek kialakulására, akár fizikai vagy ülő munkánk miatt szeretnénk jobban odafigyelni az érproblémák megelőzésére. Ugyanis amikor a testünk vízbe merül, a rá nehezedő nyomás kipréseli az alsó végtagból a vért, a telt visszerek kiürülnek, a víznyomás ellenében végzett munka akadályozza az erekben a pangást.

Segít a visszereken az aquafitneszEzt a hidegebb víz is segíti – hiszen nyilván nem egy termálban fogunk aquafitneszbe –, amely összehúzza a vénák falát. A ritmusos mozgás miatt felélénkül a keringés, miközben jóval kisebb a lábakra nehezedő véroszlop súlya.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy fejleszti az állóképességet, jót tesz az ízületeknek és a koordinációnak. Nemcsak a lilás érhurkákat, de a sérüléseket is elkerülhetjük, hiszen a vízben, még ha akarnánk sem tudnánk elesni.

Az interneten egy csomó videót is találhatunk különféle vízben végzett gyakorlatokról, ezeket még változatosabbá lehet tenni kiegészítőkkel. A nagyobb edzőtermekben és uszodákban indított aquafitneszórákon például gyakran használnak speciális gumihab övet, így azok is félelem nélkül mozoghatnak a vízben, akik nem tudnak úszni. Vannak víz alatt használt szteppadok is, és elengedhetetlen kellékek a mindössze 10-20 dekás vízi súlyzók, amelyeknek a mozgatása a közegellenállás miatt jelentős erőkifejtést igényel.

A hatás ráadásul többszörös, hiszen a visszerességet kiváltó/súlyosbító túlsúlyunk egy részét is ledolgozhatjuk. Sőt a nagyobb felesleggel rendelkezők számára nincs is kíméletesebb mozgás, hiszen a víz „leveszi” róluk is a súlyt. Nem véletlen, hogy több országban, például Angliában még az egészségbiztosítás is támogatja a különféle vízi tornákat.

Az aquafitneszedzők szerint csak egy gond van: az előítéletek. Sokan például nem hiszik el, hogy a vízben végzett könnyednek tűnő mozdulatok valóban hatásosak. Erre azonban csak egy válasz van: a vízben ugyanúgy meg lehet izzadni, próbáljuk csak ki!

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top