Egészség

“Családi örökség, vagy tehetek valamit?” – Mit kell tudni a visszerekről?

A Nők Lapja Café szakértőihez rendszeresen érkeznek a visszér tüneteivel, megelőzésével és kezelésével kapcsolatos kérdések. A szép és egészséges lábak érdekében írt sorozatunkban ezúttal olvasóink olyan problémáit és az ezekre javasolt megoldási javaslatokat mutatjuk be, amelyek sajnos egyre általánosabbak, illetve mindenki számára hasznosak lehetnek. A szerkesztett válogatásban olvasható tanácsok szakorvosoktól származnak!

„26 éves koromban már megműtötték a bal lábamat, ülő munkát végeztem, plusz fogamzásgátlót szedtem. Sajnos családi örökség” – írta egyik olvasónk. Azóta újabb lilás foltok jelentek meg a lábán, ami sokszor be is dagad, és viszket. Szakértőnktől azt kérdezte, mit tegyen, hiszen nem szeretne újabb és újabb műtéteket, ezúttal inkább megelőzné az értágulatok kialakulását, főleg mert még a gyerekvállalás előtt áll.

Tanács:

Ha ülőmunkát végez, akkor érdemes időnként tudatosan felállnia és járkálnia néhány percig, vagy legalább rendszeresen tornáztatnia lábfejét. Az alsó végtagok felpolcolása, az ágy láb felőli végének néhány cm-rel történő megemelése, vagy a hideg-meleg váltózuhany is sokat segíthet. A rendszeres mozgás, így a lábszárizomzat aktív működése segít visszapumpálni a pangó vért a vénákból, és a nyirokereket is megmozgatja, ezért ajánlott a séta, a kerékpározás és az úszás.

Egy másik fiatal olvasónk azzal fordult szakértőinkhez, hogy egyelőre hajszálértágulatok vannak csak a lábán, de hosszabb séták után erős zsibbadást érez. „Hozzátenném, hogy édesapámnak is visszeres a lába, és műtötték is emiatt. Ha tud, tanácsoljon valamit megelőzésképpen!” – írta.

Tanács:

Az előbbiek mellett hasznos lehet bizonyos szerek és vitaminok bevetése: a C-vitamin, illetve a rutozid, a flavonoidok mind a kis erek védelmét szolgálják. Több olyan recept nélkül kapható készítmény van patikai forgalomban, amelyek főként a „nehézláb”-érzésen és a lábdagadáson segítenek a vénák áteresztőképességének csökkentése, az érfal rugalmasságának, ellenálló képességének fokozása, a fehérvérsejtek érfalkárosító hatásának megakadályozása, a szervezetben képződő szabad gyökök megkötése révén.

„Családi örökség vagy tehetek valamit?” – mit kell tudni a visszerekről

„Babát várok és a jobb combomon hátul csúnya visszerek jöttek jöttek ki. Védőnőm tanácsolta, hogy szerezzek be egy kompressziós harisnyát, amit terhesek is viselhetek, de nem vagyok tisztában vele, hogy melyik lenne a megfelelő” – kérdezte Tímea. Abban is tanácsot kért, milyen gyógyhatású krémmel kenhetné a lábait, illetve segít-e, ha naponta felpolcolja.

Tanács:

A terhesség alatt a vénák fokozott terhelésnek vannak kitéve, egyrészt a növekvő testtömeg miatt, másrészt a szervezet vízvisszatartása és a hormonális változások is ösztönzik a visszerek kialakulását. Ezért a terhesség alatt különösen fontos megelőzni a visszerek kialakulását, azonban csak az előbbi, természetes módszerek jönnek szóba, hiszen lézeres, injekciós (szkleroterápia) és egyéb (például akupunktúrás) visszérmegszüntető kezeléseket nem lehet a terhesség alatt alkalmazni.

Ha lehet, minél gyakrabban polcolja fel a lábát úgy, hogy a lába magasabban legyen, mint a törzse. Alapvető, hogy ne hordjon szűk, túl magas sarkú cipőt a terhesség alatt, és ne álljon sokat egy helyben mozdulatlanul. A visszér kellemetlen tüneteit valóban hatékonyan enyhítheti gyógyharisnya, ezeknek a rugalmas anyaga kívülről megtámasztja a lábat, ezáltal jobb a vénás visszaáramlás. És végül egy kis biztatás: a szülés után a hormonháztartás rendeződésével a keletkezett visszerek egy része visszahúzódik.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top