Egészség

Mindent kártyával fizet a pénzallergiás nő

Súlyos nikkelallergiája miatt egyáltalán nem érhet aprópénzhez egy brit nő. A szakértők szerint egyre gyakrabban fordul elő hasonló allergia.
Emma Killilea

Emma Killilea

Kép: dailymail.co.uk 

Ha Emma Killilea bármilyen nikkelt tartalmazó tárgyhoz ér, a bőre azonnal fájdalmasan viszketni kezd, bedagad és csúnyán kisebesedik, majd a tünetek egy teljes napon át nem is csillapodnak.

Allergiája súlyos, semmivel sem tudják kezelni, így nem tehet mást, mint hogy minden olyasmivel kerüli az érintkezést, ami nikkelt tartalmazhat, így például a pénzérmékkel, fémgombokkal, cipzárakkal, ékszerekkel és még hosszan folytathatnánk a sort. „Ez rendkívül frusztráló, mert folyton újabb és újabb dolgokat fedezek fel, amelyek nikkelt tartalmaznak” – panaszkodott a nő.

Emma elmondta, hogy minden lehetséges helyen bankkártyával fizet, azokra az esetekre viszont, amikor muszáj aprópénzt használnia, egy lezárható műanyag tasakban hordja magával az érméket.

Allergiája először 9 éves korában jelentkezett, amikor a nagynénjétől kapott egy olcsó nyakláncot, melynek viselésekor fájdalmas, viszkető kiütések keletkeztek a bőrén. Később eztán Emma észrevette, hogy ha pénzérméket szorongat a kezében, az is hasonló reakciót vált ki nála.

Lindsey McManus, az Allergy UK nevű szervezet munkatársa elmondta, hogy a nikkelallergia egyre gyakrabban előforduló betegség. „Szélsőséges esetekben az aprópénz vagy akár bizonyos élelmiszerek is problémát okozhatnak a betegeknek. A legtöbb, amit tehetnek, ha kerülik az érintkezést mindennel, ami nikkelt tartalmazhat, és antihisztaminokat szednek, melyek segítenek enyhíteni tüneteket, ha mégis allergiás reakció jelentkezik” – magyarázta a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top