Egészség

Piarexia: koplalnak, hogy ihassanak

Néha előfordul, hogy nincs idő buli előtt enni; a gondok ott kezdődnek, ha valaki ezt tudatosan csinálja. És állítólag egyre többen vannak, akik az alakjukat féltve inkább éheznek, hogy ihassanak.
Leginkább az egyetemisták körében terjed a piarexia
Leginkább az egyetemisták
körében terjed a piarexia

Négyből egy egyetemista lány inkább lemond az evésről egy-egy mámorosra tervezett éjszaka előtt, mert a buliból nem akar kimaradni, de elhízni sem szeretne, ezért inkább kevesebbet eszik. Számolgatják a kalóriákat, hány pohárral több fér bele, ha kihagyják a vacsorát. Az alkoholizálás érdekében visszafogott étkezés azonban hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhat: szervi károsodásokhoz és kognitív problémákhoz, így koncentrációs, tanulási és döntési nehézségekhez vezethet.

A jelenséget, amely leginkább az egyetemisták körében jellemző, piarexiának nevezték el a szakemberek. A Missouri Egyetem kutatói szerint a megkérdezett lányok 16 százaléka piarexiás. Azt is megállapították, hogy a betegség kevésbé jellemző a férfiakra, pedig a nők szervezetének sokkal nagyobb károkat okozhat a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, amely koplalással kombinálva alkoholmérgezéshez is vezethet.

A problémát eddig hivatalosan az amerikai egyetemi vizsgálat dokumentálta, kérdés, hogy ez valóban annyira általános jelenség-e máshol is. Az biztos, hogy a táplálkozási rendellenességek és az alkoholfogyasztás közötti összefüggést már korábban kimutatták: egyrészt minden harmadik bulimiás alkohol- vagy drogproblémákkal is küzd, másrészt az alkoholfogyasztás miatt kezelt nők 36 százaléka beismerte, hogy evési gondjai is vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top