Egészség

A gyilkos eszköz: tíz deka eper

A fejfájást az időjárásra, a rossz közérzetet a stresszre, a puffadást pedig a hüvelyesekre fogjuk. És ha valamelyik ételre vagyunk érzékenyek? Újságírónk tesztet csináltatott.

Az étteremben fulladozni kezdett, a nyakához kapott, a torka feldagadt és hörögve fetrengett a földön, míg be nem adták neki az ellenanyagot – ilyen és ehhez hasonló rémtörténeteket mindenki hallott már: ezekben általában kiderül, hogy a mogyoróra vagy az eperre volt allergiás az illető. De nem minden ételérzékenység jár ilyen látványos tünetekkel.

Más dolog például az ételallergia és más az ételintolerancia. Míg ételallergiák esetén például hal, tojás, tej, mogyoró vagy eper fogyasztása után néhány órával asztmatikus rohamai vagy csalánkiütései lehetnek az embernek, netán egyből elkezd fulladozni: a szervezete azonnal válaszolt az allergiára. Ezzel szemben az ételintoleranciát nem ilyen egyszerű felismerni, annak ugyanis nincsenek azonnali gyanús tünetei.

Kíváncsi voltam, nálam szóba jöhet-e ez a probléma, vagyis ez lehet-e a magyarázat a rendszeres puffadásra, a megmagyarázhatatlan fejfájásra és az alkalmi ekcémás kiütéseimre.

„Erről most tényleg mondjak le?”

„Ételintoleranciánál a kis mennyiségben vagy csak ritkán fogyasztott ételeknél nem biztos, hogy kezdetben lesznek észrevehető jelek, de a szervezetünkben már végbemegy egy válaszreakció. Ezért később minél többször esszük azt a bizonyos ételféleséget, a válaszreakció annál jobban erősödik, miközben egyre károsabb hatást gyakorol a bél nyálkahártyájára. Az ételintolerancia során tehát szervezetünk valamiért ellenanyagot termel, amellyel jelzi, hogy nem képes azt a tápanyagot megemészteni. Ez történik például a glutén- vagy lisztérzékenység esetében is, amelynek következtében elpusztulnak a bélbolyhok, ezért a szervezet képtelen más hasznos tápanyagot felszívni. A hosszabb ideje tartó, kezeletlen lisztérzékenység pedig akár daganatok kialakulásához is vezethet” – mondja dr. Takáts Alajos, az Endomedix Diagnosztikai Központok igazgatója, mielőtt megszúrják az ujjamat a vérvételhez.

A baj az, hogy nem ismerjük fel

Felmérések szerint az európai lakosság 15–30 százaléka küzd ilyesmivel. Bár ez a típusú rendellenesség nem gyógyítható, következetes odafigyeléssel jól kezelhető. Akár hónapok, évek is eltelhetnek úgy, hogy egyre több különböző tünetet tapasztalunk magunkon, mindezek okát nem tudjuk, miközben folyamatosan visszük be azt az élelmiszert testükbe, amelyet már egyre kevésbé képes tolerálni szervezetünk, a panaszaink pedig csak állandósulnak. A legnagyobb gond azonban mégiscsak az, hogy még ha el is jutunk odáig, hogy kiderül, táplálkozási eredetűek a problémáink, akkor sem tudjuk, melyik élelmiszert nem tűri meg a szervezetünk.

A pattanást, a hajhullást és a szétszórtságot is ennek köszönhetjük

Az ételintolerancia okozhat puffadást, gyomor- vagy hasi fájdalmakat, de lehet oka hasmenésnek, vagy épp székrekedésnek. Figyelemzavar, alvászavar, sőt a hajhullás, a bőrkiütések vagy a migrénes esetek nagyobb részében is egyértelműen kimutatták, hogy táplálékintolerancia áll a háttérben. „Észrevették, ha valaki azokat az ételeket, amelyekre az elvégzett teszt alkalmával pozitív reakciót mutatott, kihagyja a mindennapi étrendjéből, fokozatosan múlnak el a panaszai.”

Egy csepp a gyorsteszthez, egy fiola a gépi diagnózishoz

Ennyi kell a gyors vagy a pontos eredményhez. A kettő sajnos nem jár együtt, mert bár 45 perc alatt egyetlen csepp vérből is kimutatható, mely ételféleségekre termelődik a szervezetben ellenanyag, ez csak egy gyorstesztre elég. Kiindulási pontnak ugyan megfelel, hiszen 46-féle alapanyagra és élelmiszercsoportra jellemző erősen pozitív, gyengén pozitív vagy negatív értékeket ad, de azt már nem mutatja ki, hogy például a gabonafélék csoportján belül pozitív érték esetében pontosan melyik maggal van bajunk.

Létezik azonban egy több mint kétszáz táplálékfélét, köztük különböző fűszernövényeket, zöldség, gyümölcs, hús- és haltípusokat is vizsgáló fehérjechip-alapú diagnosztikai rendszer, amely sokkal pontosabb és részletesebb eredményt ad. Itt egy fiola mennyiségű vért vesznek le, amelyet kiértékelnek és néhány napon belül kiderül, kinek milyen élelmiszer kerül a tiltólistájára.

A patikában vett gyorsteszttel csak óvatosan!

Gyógyszertárban is kapható komplett ételintolerancia-tesztcsomag fecskendővel, lakmuszpapírokkal és oldatokkal. Otthoni használatra azonban mégsem javasolt a többszöri hígítások, átmosások és a számtalan hibalehetőség miatt. Az sem mindegy, hogy ki és hogyan értékeli ki az adatokat. Ha az értékelés után random módon, kontroll nélkül mi magunk veszünk el fontos tápanyagokat a mindennapi étkezésünkből, az könnyen vezethet értékes táplálékok és vitaminok hiányához. Biztonságosabb, ha egy gasztroenterológus szakorvos ellenőrzésével és dietetikus segítségével szanálunk az étrendünkből.

 
Vajon egészséges ételek is lehetnek irritálóak?

„Meglepődéssel tapasztaljuk, hogy sokszor éppen ezekkel az alapanyagokkal lehetnek problémák. Nagyon gyakori az élesztő, a rozs, a mogyoró és az egyéb olajos magvakra való érzékenység, pedig élettani hatásuk bizonyított, utóbbiak például fontos energiaforrások. A legnagyobb gond azonban az, hogy borzasztó nehéz ezek kiküszöbölése, hiszen rengeteg élelmiszer tartalmaz például mogyorót nyomokban. A táplálkozásunkban, különösen az előre elkészített élelmiszereknél ráadásul nem is tudjuk pontosan nyomon követni, mit fogyasztunk, hogy mi, mennyi és miért van benne. Ezért ez egy igazi veszélyes üzem” – magyarázza a szakember.

Mivel az ételintoleranciának nincs gyógymódja, egyetlen megoldás, ha a kérdéses élelmiszert egyszerűen kihagyjuk az étrendünkből.

Amíg beszélgettünk, a teszteredmény el is készült. A 46 négyzetet tartalmazó A/4-es lapon a felsoroltak közül a mogyoró, a tojás, a rozs és a búza kapott pozitív jelet. Egyértelműen kiderült, hogy a 25 ezer forintos gyorstesztből nagy következtetéseket nem lehet levonni, ezért szükség lehet a 220 összetevős vizsgálatra, ahol egyértelműen kiderülhet, hogy a búzának melyik alkotórészére vagyok intoleráns, és a tojásnak csak a sárgájáról, a fehérjéről vagy teljes egészéről kell lemondanom. Az mindenesetre biztos, hogy a szervezetemben ez a négy élelmiszer már valamekkora intoleranciát okoz, hogy mekkorát, azt pontosan nem tudni. Úgyhogy stratégia kell: olajos magvak nélkül le tudom élni az életem, de a tojásmentes étrendet még tanulnom kell. A rozzsal meghatározóbb viszonyom eddig sem volt, a búzát pedig kukoricaliszttel fogom kiváltani. Ha ettől elmúlnak a fejfájás és társai, nekem máris megérte. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top