Egészség

A visszerek fajtái

A visszérbetegségnek sokszor csak esztétikai tünetei vannak, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell rá odafigyelni.

A visszerek fajtáiAlapvetően három nagy csoportot különböztetünk meg egymástól.

Klasszikus visszértágulat
Általában a lábszáron, de gyakran a comb és a térd belső részén is megjelenhet, nagyjából spagettivastagságú, kidudorodó értágulat formájában. Ritkább esetben a vádlin is megjelenhet. Gyakran panaszokkal is jár, a láb sokszor fáradékonyabb lesz, a lábszár és a boka bedagadhat, és kialakul az úgynevezett nehézláb-érzés.

Retikuláris vénatágulat

A lábszár és a comb külső, valamint hátsó felszínén jelenik meg a leggyakrabban: 2-4 milliméteres, kékes értágulatok látszódnak a bőrfelszínen. Ritkán dudorodnak ki a bőrfelszínből és általában nem okoznak panaszokat. Legtöbbször csak esztétikai problémákat jelentenek.

Seprűvénák
Olyan hajszálér-tágulatok, amelyek 1 milliméternél vékonyabbak. Szerteágazó, piros értágulatok a láb bármely részén előfordulhatnak. Csak esztétikai panaszokat okoznak, ezért nem is igazán tekintik őket betegségnek.

Mindhárom visszértípus akár egyszerre is jelen lehet, ezért fontos megjegyezni, hogy mindegyik más kezelési módot igényel.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top