Egészség

Magzatot menthet a vizeletteszt

Vizeletvizsgálattal kiszűrhető a gyakran végzetes terhességi szövődmény.

Teszt terhességi szövődmény előrejelzéséreA preeklampszia nevű szövődmény az első terhességek öt százalékában jelentkezik, kiugróan magas vérnyomással jár, miközben a terhes nő vizeletében fehérje jelenik meg, bokája és lába megduzzad. Az állapottal járó tünetek olyan súlyossá válhatnak, hogy veszélyeztethetik a kismama életét, ilyenkor megindítják a szülést.

A Mayo Klinika kutatói azonban közelebb jutottak a probléma megoldásához, megállapították, hogy bizonyos vesesejtek kimutathatók azoknak a pácienseknek a vizeletében, akiknél később terhességi magas vérnyomás alakul ki. Ugyanezek a sejtek, az úgynevezett podociták nem voltak jelen a vizeletben azoknál a várandós nőknél, akiknek a magas vérnyomása a preeklampsziától függetlenül alakult ki. 315 állapotos nőt teszteltek, közülük tizenöt nőnél alakult preeklampszia, a középidőben elvégzett teszt eredménye valamennyi kismamánál pozitív volt. További tizenöt nőnél jelentkezett magas vérnyomás, akiknél ehhez nem társult preeklampszia, közülük senkinél nem adott pozitív eredményt a vizeletteszt. Ez azt mutatja, hogy a szűrővizsgálat kellően pontos és megbízható.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top