Egészség

Áttörést hozhat a rákos sejteket bombázó eljárás

Mellékhatások és az egészséges sejtek károsítása nélkül veszi fel a harcot a rákos daganatokkal egy új kezelés.
Közvetlenüla rákos sejteket támadja
Közvetlenül a rákos sejteket támadja

A rákgyógyításban jelenleg használatos terápiák sajnos nem csupán a rákos, de rengeteg egészséges sejtet is elpusztítanak a szervezetben, emellett a betegeknek egy sor kellemetlen mellékhatással is szembe kell nézniük, így például az állandó rosszullétekkel, hányingerrel és hányással, drasztikus fogyással, hajhullással.

A kaliforniai Sanford-Burnham Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói azonban egy olyan innovatív rákterápia kifejlesztésében értek el több mint ígéretes eredményeket, amely a felsorolt mellékhatásokat egytől egyig kiiktathatja. A megoldás kulcsa az úgynevezett IF7 nevű fehérje, mely megtalálja azokat az ereket, melyeken keresztül a daganatos sejtek terjednek. A fehérje az orvosok szerint „szállítójárműként” használható, melynek segítségével a daganatos sejteket pusztító anyagok közvetlenül a rendeltetési helyükre juttathatók anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítanák vagy mellékhatásokat okoznának.

November 28-n hétfőn a Fórum vendége lesz Dr. Dohán Orsolya rákkutató, aki személyesen válaszol a kérdéseitekre.

Itt és most kérdezhettek tőle!

A kezelést végstádiumú vastagbélrákban szenvedő egereken tesztelték és döbbenetesen hatásosnak bizonyult: a kísérleti állatok daganatai szinte egytől egyig zsugorodni kezdtek, több közülük pedig két héten belül teljesen eltűnt, mellékhatások pedig nem jelentkeztek. 

A kutatás vezetője, dr. Michiko Fukuda professzor a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a módszer elméletileg nem csupán vastagbélrák, de bőrrák, mellrák, prosztatarák és tüdőrák kezesében is hatásos lehet. Az orvoscsoport jelenleg további vizsgálatokat folytat annak érdekében, hogy belátható időn belül embereken is kipróbálhassák a terápiát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top