Egészség

7 hiba, amitől csak még betegebb leszel

Ahogy jön a tél, kezdhetünk izgulni, hogy idén elkapjuk-e, és hányszor. Az alábbiakat semmiképp ne csináld, ha nem akarsz sokáig náthás maradni.
7 hiba, amitől csak még betegebb leszel

Ha télen azt vesszük észre, hogy kapar a torkunk, néha megborzongunk és tüsszentgetünk, akkor valószínűleg nincs visszaút. Hamarosan eldugul az orrunk és megváltozik a hangunk is. De még nincs veszve minden: rosszabb még lehet, de hamarabb is véget érhet. Ha a náthát már „megnyerted”, mindezeket még elkerülheted: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, légcsőhurut, hörghurut. A lényeg, hogy az alábbi hibákat ne kövesd el!

1. Rögtön antibiotikumhoz nyúlunk: Mivel a náthát vírus okozza, az antibiotikum viszont bakteriális fertőzésekre hat, ezért ez egyértelműen rossz megoldás. Ezt a gyógyszertípust egyébként is csak orvos rendelheti. A szövődményeket, mint az arcüreggyulladás és társai, viszont már baktériumok okozzák.

„Ritka, hogy már az elején bakteriális fertőzésről van szó, de én arra sem írok fel soha antibiotikumot, mert komoly mellékhatásai vannak, illetve a holisztikus gyógyítás megbízható alternatívát kínál a gyógyuláshoz” – mondja dr. Bán Marianna orvos-természetgyógyász és lélekterapeuta, a Nők Lapja Café szakértője. Orvosonként változó, ki mennyire támogatja az antibiotikumok szedését, az viszont biztos, hogy gyakran túl sokat veszünk be belőle. Mint Melles Márta (Országos Epidemiológiai Központ) felhívta rá a figyelmünket, ez nem cukorka: ha felelőtlenül esszük, akkor a baktériumok ellenállóvá válnak, és legközelebb nem hat a gyógyszer.

2. Bemegyünk dolgozni, mert „ez nem is betegség”:
Ezzel nemcsak magunknak árthatunk, de a munkatársainkkal is kitolhatunk, ha elkapják tőlünk. Hogyha megértő a főnökünk, mi is jobban járunk, ha hagyjuk pihenni a szervezetünket: így hamarabb túleshetünk az egészen. Bán Marianna szerint a kímélő életmód minden esetben fontos. „Hogy ez kinek mit jelent, az egyéni. Sok kisgyereket például ilyenkor is nehéz ágyba dugni.” Kutatók már nemcsak arra keresik a választ, hogy a hiányzások mekkora kárt okoznak, hanem arra is, hogy vajon hatékonyabban dolgoznak-e azok, akik csak gyógyultan mennek be. Az egyik kutatás vezetője szerint aki betegen dolgozik, az csak testben van jelen, fejben kevésbé, ezért nem tud teljesíteni.

7 hiba, amitől csak még betegebb leszel3. Gyógyszerekkel nyomjuk el a tüneteket: Mivel a náthára nincs igazán gyógyszer, ezért a legtöbb por és tabletta, amit bevehetünk, csak a tüneteket nyomja el. Ezekhez legfeljebb akkor érdemes nyúlni, ha nincs más megoldás, és valahol muszáj emberi állapotban megjelennünk. Máskülönben ezekkel az ibuprofent, paracetamolt, acetil-szalicilsavat tartalmazó szerekkel csak azt érjük el, hogy hamarabb gyógyultnak hisszük magunkat, megfeledkezünk az elővigyázatosságról, és végül jobban elhúzódhat a lábadozás. Ha esetleg lázunk lenne vagy nem bírnánk az izomfájdalmakat, akkor alkalmanként bekaphatunk egyet belőlük.

4. Bezárkózunk a lakásba: Jobban esik ilyenkor a meleg szobában lenni és nem szívesen mászkálunk az utcán. Viszont az sem jó, ha minden hideg fuvallattól óvjuk magunkat. A lakásban rendszeresen szellőztetni kell, hogy friss levegőt engedjünk be, csak ezt télen könnyen elfelejtjük.

5. Az erős dohányosok nem teszik le a cigit: Egyértelmű, hogy nem tesz jót az ilyenkor különösen érzékeny toroknak és tüdőnek a füst, de vannak olyan megátalkodottak, akik ilyenkor sem bírják ki sokáig cigi nélkül.

6. Pálinkázunk: Ha pálinkával kínálnak, nincs az a kifogás, amivel vissza lehetne utasítani. Ha betegek vagyunk, csak annál jobban itatják az embert azzal a felkiáltással, hogy fertőtlenít és mindenre jó. Az alkohol viszont vizet von el a szervezettől, miközben náthásan eleve literszám kell dönteni magunkba a teát. Bán Marianna szerint egy feles azért még nem árt meg, viszont a teát sem mindegy, hogyan isszuk, mert a cukros ital ugyanúgy káros lehet. Egy jó hárstea viszont cukor nélkül is jólesik, és ha langyosra hűlt, akkor tehetünk bele mézet és citromot is. Alkoholt inkább ne.

7 hiba, amitől csak még betegebb leszel7. Inhalálunk: Van, akinek beválik, de kicsi gyerekeknél például veszélyes, mert ők megégethetik magukat. „Az inhalálás csak annak javasolt, akinek jólesik. Van, aki inkább a friss levegőn lesz jobban, nem lehet általánosítani. A gyulladt nyálkahártyának a forró gőz ritkán tesz jót” – mondja az orvos.
A legnagyobb hiba, amit elkövetünk, mégis az, hogy nem tartjuk magunkat kellőképp karban, ezért fog rajtunk a nátha. Ha odafigyelünk a vitaminbevitelre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra, naponta eszünk nyers zöldséget és gyümölcsöt, és emellett rendszeresen mozgunk, akkor sokkal jobb esélyekkel indulunk mindenféle betegséggel szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top