Egészség

Hogyan kezeld a mindennapi zúzódásokat?

Nekimentél az ajtónak, rávertél a kezedre, vagy rosszul léptél? Sajnos mindennap előfordulnak kisebb, de kellemetlen balesetek, de nem kell, hogy emiatt hetekig lilás színben játsszon valamelyik testrészed.

Hogyan kezeld a mindennapi zúzódásokat?Vannak napok, amikor sokkal ügyetlenebbek vagyunk, rosszul jön ki a lépés, szimplán lesérülünk sportolás közben. Történhet százféle módon, a végeredmény lehet a rándulásokat kísérő duzzanat, illetve a fájdalmas és látványnak sem éppen szép véraláfutás, zúzódás.

Kevesen tudják, hogy a sérülés helye azért dagad fel, azért jelentkezik duzzanat, mert itt gyulladás alakul ki, ugyanis szervezetünk így próbálja helyrehozni a károsodást. Zúzódásnak pedig azt nevezzük, ha az erőbehatás vagy nyomás miatt nem csak a bőr, hanem a mélyebb szövetek is megsérülnek.

Alapvetően kétféle gyógymód kínálkozik: óvni, kímélni kell a sérült részt, és helyileg alkalmazott kenőcsökkel, gélekkel is elősegíthetjük a gyógyulását. Ez utóbbi, recept nélkül kapható gélek elsősorban abban tudnak segíteni a mindennapos baleseteknél, hogy csökkentik a szövetek duzzadtságát, és javítják a mikrokeringést a bőrben. Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek fájdalomcsillapítók, vannak melyek egyben megakadályozzák a vérrögök kialakulását és a gyulladást, és segítik a véraláfutások felszívódását is.

Arra figyeljünk, hogy kisgyerekeknél nem mindegyik krém alkalmazható, illetve nem szabad használni ezeket nyálkahártyán, szem és száj környékén, illetve semmiképp ne kezeljünk velük nyílt sebeket.

Ha a lábunkon van a zúzódás, akkor jót tehet a fáslizás és a felpolcolás is. A borogatás ősi népi gyógymód, de ne felejtsük el, hogy a duzzanatokat a hideg vizes borogatás húzza le elsősorban, bár ha a bőr felülete is megsérült, akkor nem ajánlják, mert felázhat a seb.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top