Egészség

Mi köze a mellráknak a samponhoz?

Egy kozmetikumokban használt tartósítószert szinte minden mellrákos nő testében megtaláltak, de az összefüggés így sem bizonyított.

A sampon is mellrákot okoz?Újabb kapcsolatot találtak a kozmetikumokban használt tartósítószerek és a mellrák között – írja a Huffington Post nevű híroldal.

Egy friss kutatásban mintákat vettek a rákos szövetekből, és szinte mindegyikben találtak legalább egyfajtát azokból a parabéneknek nevezett anyagokból, amiket többek között a dezodorokban, samponokban, testápolókban és sminktermékekben használnak, de készételekben is előfordul. A minták nagy többségében nem is egy-, hanem legalább ötfélét mutattak ki ebből a vegyületből.

További kutatások kellenek

Arra eddig is gyanakodtak a kutatók, hogy a dezodoroknak közük lehet a mellrák kialakulásához, most viszont olyan nők szervezetében is megtalálták a veszélyesnek tartott összetevőt, akik nem használtak bolti izzadásgátlót. Ezt az anyagot azért tartják rákkeltőnek, mert az ösztrogén szerepét utánozza, ami a mellrák kialakulásában játszik szerepet, de egyértelmű összefüggést még nem sikerült találni a kettő között. Az újabb kutatások alapján viszont fontos volna megnyugtató választ találni erre a kérdésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top