Egészség

Átírhatják a biológiakönyv nőkről szóló részét

Mégsem fogyunk ki a petesejtekből egy új kutatás eredménye szerint.

Átírhatják a biológiakönyv nőkről szóló részétMegdőlni látszik az a hatvan éve élő elképzelés, hogy a lányok véges számú petesejttel születnek – adta hírül a BBC. Amerikai kutatók petesejttermelő őssejteket találtak a petefészekben, ami azt eredményezheti, hogy a jövőben egy nőnek bármennyi petesejtje lehet.

Ezekből az őssejtekből a kísérletek során petesejtek fejődtek ki a laboratóriumban, de a kutatók ennyivel nem elégedtek meg. Egerekkel is megismételték a kísérletet, hogy megpróbálták megtermékenyíteni a kifejlődött petesejteket, és sikerrel jártak.

Nyugdíjasként is szülhetünk?

A felfedezést később arra használhatják, hogy terméketlen nőkön segítsenek, például azokon, akik a kemoterápia utóhatásaként nem tudnak teherbe esni. Vagy kitolhatják a termékenység korhatárát, és talán a menopauza után is szülhetünk, amikor normálisan már leáll a petefészek működése. Csak ezek a petesejtek majd nem a testünkben termelődnek, hanem egy laborban.

„Ez hatalmas áttörés lehet – kommentálta az eredményt egy angol nőgyógyász főorvos. – Ha később megerősítik az eredményeket, akkor ez véget vethet annak az egyenlőtlenségnek, hogy míg a hímivarsejtek újratermelődnek, a petesejtek nem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top