Egészség

Hogyan vedd rá a gyereked a fogyásra?

Egy anyuka nyilvánosan alázta meg a hétéves lányát, ha sütizni akart. Rubint Réka egészen más módszereket javasol.

Any és lánya a Vogue-ban
Anya és lánya a Vogue-ban

Egy hete háborog az amerikai közvélemény egy gazdag manhattani anyukán, aki kegyetlen fogyókúrára fogta hétéves kislányát, majd az eredménnyel a Vogue lapjain büszkélkedett, írja a Jezebel nevű nőknek szóló hírblog. Azóta megkereste egy kiadó is, hogy írjon nekik könyvet a tapasztalatairól, ami valószínűleg tovább dagasztja majd a vitát, ahogy tavaly egy gyereknek szóló fogyókúrás könyv is kiverte a biztosítékot.

Hisztizett és alázott

A kritikusok az anyuka szigorán akadtak ki, mivel előfordult, hogy nem adott a gyerekének vacsorát, vagy ha olyat evett, amit nem lett volna szabad, akkor dühbe gurult. Amikor például a Starbucksban nem tudták megmondani a lányának vett forró csoki pontos kalóriatartalmát, kicsapta a balhét, kivágta a szemétbe az italt, és kiviharzott. Vagy amikor egy fogadáson sütit evett volna a gyerek, akkor mindenki számára hallhatóan szúrta le, hogy mivel kövér, nem kaphat. Ha az ismerősök édességgel etették, akkor nem nekik szólt, hogy erről inkább szokjanak le, hanem a kislányon csattant az ostor. Azt viszont sehol nem említi, hogy sportolni vitte volna a kislányt.

„Dara-Lynn Weiss úgy vonul be a történelembe, mint az egyik legszörnyűbb, legönzőbb nőszemély, aki valaha megjelent a Vogue oldalain” – írta egy felháborodott szerző. Más szerint a lány felnőtt korában pszichiáterhez kel majd járjon az elszenvedettek miatt.

Muszáj volt fogynia a kislánynak

„A céllal mindenki egyetért, de a módszereimet támadják – nyilatkozta az anyuka, aki elismeri, hogy a kislányát lelkileg is megviselte az elmúlt egy év. – Engem is az idegbaj kerülgetett attól, hogy valaki folyton panaszkodott nekem, hogy éhes, vagy nem hajlandó a fogyókúrás ételeket enni.” Viszont legalább a kislány már büszke arra, amit kínkeservesen sikerült elérnie. Azt senki sem tagadja, hogy a fogyásra valóban oka volt, 42 kilót nyomott a 112 centijével, kórosan elhízottnak számított. Ettől már nő a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a kettes típusú cukorbetegség kockázata. A végére hét kilóval lett kevesebb.

A cirkusz viszont egy nagyon is valós problémára irányítja rá a figyelmet, ugyanis egyre több a túlsúlyos kisgyerek nemcsak Amerikában, de Magyarországon is. Odaát 17 százalék egyenesen elhízott, nálunk minden ötödik kisgyerek túlsúlyos. Mégsem egyszerű kérdés, hogyan vegyen rá az ember egy kisiskolást a fogyókúrázásra.

Rubint Réka Larával
Rubint Réka Larával

Sport és következetesség

„Semmiképp nem jó úgy inspirálni a gyereket, hogy megalázzuk, abszolút nem értek egyet az anya hozzáállásával – véleményezte az esetet Rubint Réka, aki annyiban hasonló cipőben jár, hogy nyolcéves lányára is rakódtak pluszkilók, miután szeptemberben beült az iskolapadba. – Szerintem a legfontosabb a szülői példamutatás, például amikor a szülő mozog, akkor vonja be a gyerekét is. A napi rendszeres testmozgás nagyon fontos, s a későbbiekben a gyerek is látni fogja az eredményét. Azzal sem értek egyet, hogy koplalni kellene, vagy megvonni a vacsorát, mert egy fejlődő szervezetek szüksége van a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Én a mennyiséggel szemben a minőség híve vagyok.

Mi nem is az étkezésen változtattunk, hiszen Lara az iskolai ebédet kivéve az update táplálkozást folytatja, hanem a testmozgást tettük rendszeresebbé – mutatta be saját példájukat. – Következetesen visszük heti négy alkalommal teniszezni és lovagolni, és a maradék három napban minimum húsz perc futást iktattunk be. Eleinte előfordult, hogy nem akarta, mert rájött, hogy ez mégsem olyan könnyű, de mondtam neki, hogy ez olyan állóképességet ad, aminek a lovaglásnál is hasznát veszi, illetve kitartást, elszántságot, még több tartást ad a mindennapokban. Most már élvezi, és úgy fut, hogy felnőtteket is megszégyenít. A múltkor is arra mentem haza, hogy a futópadon önszántából edz.”

A strandon a Schobert gyerekek is fagyizhatnak

Viszont nem minden helyzetben lehet hozzájutni egészséges ételekhez, de Rubint Réka szerint pár alkalom még belefér, például egy szülinapi zsúron vagy egy iskolai kiránduláson nem kell kimaradnia a gyereknek a közös édességevésből. „Előfordult, hogy a strandon odaszaladtak hozzánk a gyerekek, hogy szeretnének egy jégkrémet, Norbi pedig odasétált velük, és megvette nekik – mesélte. – Nem az fogja keresztbe húzni az egészséges életvitelre nevelést, ha egy-egy alkalommal engedünk, amikor a gyerek megkívánja. Arra is volt példa, hogy Lara kért egy nagyon cukros édességet, és végül ő maga mondta, hogy mégsem eszi meg, mert ehetetlenül édes. A gyerekek is nagyon jól ki tudják választani, mit egyenek, ha kialakítunk nekik egy következetes, egészséges étrendet, és ahhoz szoknak hozzá.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top