Egészség

Gennyes agyhártyagyulladás: védekezzünk oltással!

A járványos agyhártyagyulladás okozója, a meningococcus baktérium, az elmúlt télen a korábbi évek átlagánál kétszer, háromszor több megbetegedést okozott Magyarországon.

A betegséget a három legveszélyesebb járványos betegség között tartja számon a WHO. Afrikában hatalmas népességet érint, de Európában és itthon is felbukkant már a kórokozó  több variánsa.

Járványról ugyan nem beszélhetünk, de a fertőzéses esetek száma egyre nő. A meningococcus baktérium nagyon agresszív, a fertőzött szervezetben akár egy nap leforgása alatt is kibontakozhat a betegség, ami gyakran a végtagok elvesztésével vagy halállal végződik. Dr. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadót, a Szent László kórház főorvosát kérdeztük, mit érdemes tudni róla.

Az elmúlt évben harminc megbetegedést regisztráltak Magyarországon, ebből hét végződött halállal. Nincs szó tehát tömeges megbetegedésről, de bizonyos korosztályokban és közösségekben különösen gyakori a fertőzés.  Mit kell tudnunk a kórokozóról?

A betegség elsősorban a csecsemőket, serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. A csecsemők immunológiai éretlenségük, a serdülők és fiatalok életviteli szokásaik miatt veszélyeztetettek. A meningococcus az ő garatflórájukban ráadásul sokkal nagyobb arányban, 25 százalékban fordul elő tünetmentesen, mint az idősebbekében. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, így akár egy házibulin is könnyen elkapható, ha ugyanabból a pohárból vagy üvegből többen is isznak.

A betegséget gyakran összekeverik a kullancs terjesztette agyhártyagyulladással, ami azonban vírusfertőzés, és csak egyetlen dologban hasonlít a meningococcusra: védőoltással ez is megelőzhető.

Milyen jelek utalnak a fertőzés jelenlétére? Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?

Meningococcus fertőzésre gyanakodhatunk hirtelen fellépő, szokatlan rossz általános közérzettel kísért magas láz, fejfájás, csecsemőknél pedig aluszékonyság és nyomásra el nem halványodó kiütések esetén. Ha azt észleljük, hogy a lázas beteg állapota órák múlva sem javul, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. Fontos, hogy a betegség kezdeti tünetei gyakorlatilag nem különíthetők el a szokványos lázzal járó vírusbetegség tüneteitől. A betegséget észlelő orvosnak azonban már gyanú esetén is kötelessége antibiotikum injekciót adni, és a beteget kórházba szállíttatni.

Gennyes agyhártyagyulladás: védekezzünk oltással!


A betegség lefolyása nagyon gyors, van-e egyáltalán gyógymód a kezelésére?

Valóban, a baktérium gyakran gyors lefolyású fertőzést okoz, az életveszélyes állapot akár órák alatt kibontakozhat, és a betegek közel egy negyedénél halállal végződhet. A túlélők 80%-ánál gyakran súlyos maradványtünetek tapasztalhatók, ezek következményei között a végtagvesztés sem ritka.

Persze nem minden meningococcus fertőzésnek lesz végzetes vagy ennyire súlyos lefolyású betegség a következménye. Az időben alkalmazott antibiotikum megfordíthatja a folyamatot, és elősegítheti a gyógyulást, de a betegséget jóval nehezebb megállítani, mint megelőzni.

Milyen módjai vannak a megelőzésnek?

A megelőzés legbiztosabb módja a védőoltás. Itthon is rendelkezésre áll a meningocccus C,A,W135,Y szerocsoportja elleni vakcina. Ezt ismételten is lehet alkalmazni, így biztosítható az érintett korcsoportokban a hosszútávú védettség.

Hány éves kortól szabad oltani?

6 hetes kortól alkalmazható a csecsemők védelmét is biztosító meningocccus C csoport elleni oltás, ezt a gyerekorvosok több mint 10 éve ismerik. Az emlékeztető oltással az óvodás kor végéig elkerülhető a betegség, majd újabb oltással még 5 évig tart a védettség. Serdülő kortól érdemes a szélesebb védelmet nyújtó 4 komponensű változatot alkalmazni a meningoccus A,C,W135,Y szerocsoportok ellen.

A betegségről és a megelőzés lehetőségeiről a www.meningococcus.hu oldalon olvashatók további részletek.

A cikk a Dr. Nyerges Gábor Alapítvány megbízásából készült.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top