Egészség

Névre szóló fájdalomcsillapítónk lesz?

Egyedi orvoslás: ha beválik az új gyógyítási módszer, nem kell többet kísérletezni a különféle kezelésekkel.

Névre szóló fájdalomcsillapítónk lesz?„Most kipróbáljuk ezt a gyógyszert, aztán meglátjuk” – gyakran hallott mondat az orvosi rendelőben. Ilyenkor az ember úgy érzi, csak kísérletezgetnek rajta és az orvos sem tudja kiszámítani a következményeket. Ez nem is csoda, hiszen bár az emberi szervezet „standard mintára” készül, azért rengeteg az egyedi jellemzőnk, nem beszélve a lelki, genetikai és életmódbeli különbségekről. Tulajdonképpen az lenne a furcsa, ha ugyanaz a fájdalomcsillapító mindenkinél egyformán hatásos lenne.

A Kaliforniai Egyetemen azon kísérleteznek, hogy mindenkire „személyre szabott” gyógyszer legyen, vagyis az eddig alkalmazott, sok emberre szabott gyógyszeradagolás helyett az egyénileg leghatásosabb beavatkozásokkal lehessen a betegeket gyógyítani. Ehhez az adott személy genetikai tulajdonságainak ismeretére van szükség.

Jasper Rine vezető kutató a Genetics tudományos folyóirat legújabb számában közölte vizsgálataik eredményét. Sikerült nekik egy ritka, de veszélyes génhibát egyénileg célzott vitaminbeavatkozással befolyásolni úgy, hogy a páciens géntípusai szerint választották ki a számára optimális készítményt. Nincs több „kísérletezgetés”: a módszerrel előre kideríthető, hogy a beteg bizonyos gyógyszer adásával sikeresen kezelhető-e. Hogy a technika költségei beleférnek-e a magyar közegészségügy költségvetésébe, az kérdéses, de a felesleges gyógyszerszedésről sokan szívesen lemondanánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top