Egészség

Hétvégén visszatér az ősz

Pár óra alatt 15 fokot zuhanhat a hőmérséklet hétvégén, amit sokan megérzünk majd, ezért érdemes jobban odafigyelnünk egymásra.

Hétvégén visszatér az őszBár ma még vakít és éget a nap, a mostani hétvégénket egy szombati hidegfront töri derékba, hiába imádkoztunk kedden a napsütésért. Néhány óra alatt 10-15 fokkal csökkenhet a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat mai előrejelzése szerint. A zivatarokkal, viharos széllel és néhol jégesővel érkező lehűlés kora este éri el az ország közepét, és éjjelre a délkeleti megyék lakói is kabátot húzhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-30 fokról esik vissza 13 és 20 fok közé, és ezen még az se sokat segítene, ha nálunk is maga Károly herceg mondaná be a tévében a rossz időt.

Ritka az ekkora változás

„Nem sűrűn fordul elő ilyen, most gyakorlatilag megfeleződik a hőmérséklet, a páratartalom is megemelkedik. Az összes tényező jelentős változáson megy keresztül, miközben a szervezetünk azt szereti, ha állandóak a körülmények – mondta el a Nők Lapja Cafénak dr. Szegheő Péter orvosmeteorológus. – Emiatt általános panaszok mindenkinél előfordulhatnak, akik felfokozottabb életet élnek és kialvatlanok, azok fáradtabbak lesznek, nehezebben koncentrálnak, lassul a reakcióidejük, emiatt a balesetek is gyakoribbak ilyenkor.”

Ennél komolyabb problémákra elsősorban a szívelégtelenségben, érelmeszesedésben szenvedők számíthatnak, de nem nyugodhatnak azok sem, akiknek a vegetatív idegrendszerükkel van probléma. „Ide tartoznak a cukorbetegek, az alkoholisták nem éppen néptelen bázisa és azok, akik rendszeresen művesekezelésre járnak. Náluk a normálisnál nagyobb vérnyomás-ingadozás és kilengő vércukorértékek fordulhatnak elő, ami fejfájást, szédülést okoz – sorolta a problémásabb eseteket az orvos. – Emellett a görcsös panaszok szoktak előjönni a veseköveseknél és a húgyköveseknél, de a vádligörcsök is gyakoriak.” Emellett a fejfájósokat ilyenkor a menetrendszerű migrén kínozza.

Megindulnak a szülések

„Megfigyelték, hogy ilyenkor megugrik az infarktusok száma, és korábban indulnak meg szülések” – tette hozzá, és a kismamáknak azt javasolta, hogy szedjenek kalciumot, magnéziumot, de ha meg akar indulni a szülés, akkor megindul, ezért ha észleljük a jeleket, akkor lépni kell.

Általában is igaz, hogy ilyenkor érdemes jobban törődni egymással, mert aki nem egészséges, az rövid távon már nem sok mindent tud tenni, hogy kivédje a front hatásait. „Akinek él a környezetében olyan, aki súlyos beteg, sok gyógyszert szed, az figyeljen oda, és ha megváltozik az illető viselkedése, esetleg zavart lesz, vagy bármi szokatlant tapasztalunk, akkor segítséget kell hívni. Ez a változás már tud olyan panaszokat okozni, hogy ez indokolt legyen” – figyelmeztetett Szegheő Péter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top