Egészség

Naponta nyolcszor csekkoljuk magunkat a tükörben

Sőt nemcsak tükörben, hanem kirakatban, autóüvegben, bármiben. Szerintetek ez sok vagy kevés?

Hiúság vagy paranoia, avagy hányszor nézünk a tükörbe egy nap?„Ha legközelebb egy nő a napszemüvegedet nézi, nem biztos, hogy azon gondolkodik, hol vetted” – írja a Daily Mail, ami egy szerintünk vicces tanulmányról számol be. Egy brit kozmetikai cég több ezer nőt kérdezett a „tükörbenézési” szokásairól, és azt a meglepő eredményt kapta, hogy a nők átlagosan nyolcszor nézik meg magukat, pontosabban a tükörképüket gyakorlatilag bármiben, ami visszatükröződik.

A felmérés kimutatta, hogy legszívesebben a kirakatban nézegetjük magunkat, de szeretjük a visszapillantó tükröket, a másik napszemüvegét, vagy ami kézre esik: az okostelefonunkat. A megkérdezett nők nagy része beismerte azt is, hogy sokszor képtelen úgy elsétálni egy autó mellett, hogy a sminkjét és a haját ne nézze meg a kocsi ablakában. Igen, ez szerintünk is így van. A kocsi visszatükröződő ablakában nézegetés tud ciki helyzeteket hozni: amikor annyira belemerülsz a tükörképedbe, hogy nem veszed észre: az autóban ülnek és rajtad röhögnek.

A kutatás másik érdekes eredménye az volt: tízből négy nő szerint a külsejük minősége attól függ, melyik tükörbe pillant bele. A kedvenc tükrünk általában az otthoni, elvégre ott mi állítottuk be a fényeket, a legtöbben pedig a munkahelyi tükröt utálják – abban valahogy mindig rosszabbul nézünk ki. Nekünk egyébként általában a próbafülkék tükrei csapják ki a biztosítékot – a fentről jövő neonfény valószínűleg csak a vékony, magas modelleknek áll jól.

„Nemcsak a hiúság miatt nézik magukat a nők a tükrökben” – mondja dr. Christine Bundy, a Manchesteri Egyetem professzora. Ennek kicsit örülünk, mert ha jobban utána számolunk, be kell vallanunk, hogy bizony többször csekkoljuk magunkat egy nap, mint nyolc alkalom.

„Sok nő nagyon elfoglalt, mindig rohan, így teljesen természetes, hogy rohanó pillanataikban vetnek egy pillantást magukra, hiszen a munkában komolyan vegyék őket, fontos, hogy adjanak a megjelenésükre” – teszi hozzá a professzor, aki természetesen nő. Nem vagyunk meggyőződve róla, hogy teljesen tudományos a magyarázat, de sokkal jobban tetszik, mintha megszállottan hiúnak lennénk nyilvánítva.

És hogy miért is nézzük magunkat a tükrökben: tízből egy nő azért, hogy ellenőrizze, nem jöttek-e elő rajta pattanások. Sokan teljesen paranoiások vagyunk, ha bámulnak bennünket az utcán, inkább azt gondoljuk, elkenődött a szemfestékünk, vagy kócos a hajunk – azt hogy esetleg jól nézünk ki, nem is hisszük.

Biztos nektek is megvannak a bevált helyeitek, amikor sétáltok a buszhoz vagy a kocsiig reggel munkába menet, hol lehet egy pillanatra ellenőrizni, vajon makulátlanok vagyunk-e, vagy sem… És ti hányszor néztek tükörbe egy nap?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top