Egészség

Megdőlt a tiltás: nem káros a kávé

Több emberen vizsgálták a kávé hatását, mint ahányan Baranya megyében laknak összesen. Mindegy, hogy koffeinmentes kávét iszunk vagy koffeineset.

Végre eldőlt, hogy káros-e a kávéMinden idők legnagyobb felmérésével döntötték el a sokakat kínzó kávékérdést, és kiderült, hogy még kicsivel tovább is élnek, akik naponta pörgetik magukat – írja a Huffington Post. Összesen négyszázezer embert vizsgáltak tíz éven keresztül, és olyanok is akadtak közöttük, akik naponta hat kávét borítottak le. 

Először a kávézók egészsége tűnt gyengébbnek, de aztán megfigyelték, hogy ők többet mérgezik magukat cigivel, alkohollal és nagyobb mennyiségű vörös hússal. Végül ezt is belevették a számításba, így kiderült, hogy nem a kávé okozza a gondokat. Tehát ha például egy kávézó nő egészségesen él, akkor napi három csésze mellett tíz százalékkal kevesebb az esélye, hogy meghaljon cukorbetegségben, keringési betegségekben, agyvérzésben vagy valamilyen fertőzésben. Ha pedig ötig meg sem áll, akkor még tovább élhet. Ráadásul még depressziósak sem lesznek közben.

Az, hogy valaki koffeinmentes kávét ivott vagy simát, egyáltalán nem befolyásolta az eredményeit. A török kávé helyett viszont inkább a szűrtet ajánlják, mert így nem maradnak benne azok az anyagok, amik megemelnék a rossz koleszterin szintjét, és óvnak a cukros-tejszínes kávécsodáktól is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top