Egészség

“Próbálok odafigyelni, hogy óvjam a lábaimat” – LábStoryk a visszerekről

Nemrég elindult LábStory sorozatunk, amelyben olvasóink visszérbetegséggel kapcsolatos tapasztalatait, történetét dolgozzuk fel. Ezúttal Brigitta története következik, aki próbál folyamatosan odafigyelni lábai egészségére, ha már a családjában jelen van a visszerekre való hajlam.

„Attól tartok, hogy ez nálunk öröklődik” – kezdte a Nők Lapja Café Lábstory-felhívására beküldött levelét Brigitta, hiszen családjában nem ő az első, aki szembesül a problémával: neki mindkét szülője visszerekkel küzd. Édesanyjának a terhességei idején alakult ki, amikor „20, 22, 24 és 33 évesen adott életet nekem és a testvéreimnek” – írta olvasónk.

 „Próbálok odafigyelni, hogy óvjam a lábaimat” – LábStoryk a visszerekről

 

Az elsősorban lábakon megjelenő értágulatokra való hajlam valóban öröklődik, ugyanakkor nagyon fontos azt is kiemelni, hogy a kialakulásuk szempontjából legalább ennyire nagy jelentőségűek az olyan tényezők, mint a mozgásszegény életmód vagy a súlyfelesleg – ezeken pedig a genetikai adottságokkal szemben mindenképpen lehet változtatni.

Ezt Brigitta is megértette, hiszen folyamatosan aktívan tesz azért, hogy kicselezze az öröklött hajlamot, és megőrizze lábai egészségét: „Még általános iskolás voltam, ha jól emlékszem, ötödikes, amikor anyukám észrevett egy pici hajszálértágulatot a bal combomon hátul, azóta lett egy-két kisebb a lábaimon. Próbálok egészségesen élni, sportolok gyerekkorom óta, így nem lett rosszabb a helyzet, de sajnos jobb sem, ezek nem tűnnek el csak úgy.”

Mint írja, nagyon fontos a rendszeres sport, az odafigyelés – akár olyan apróságnak tűnő dologra, mint hogy ne üljünk keresztbe tett lábbal (erről Szép lábak sorozatunkban már írtunk, így itt olvashatsz róla bővebben), és „polcoljuk fel lábainkat úgy, hogy magasabban legyenek, mint a szívünk”. „Próbálok ezekre a dolgokra is figyelni, hogy óvjam a lábaimat” – tette hozzá Brigitta, aki a gyógymódok közül a helyi kezelést ajánlotta sorstársainak.

Ez a LábStory is remekül példázza, hogy ha kellően tudatosak vagyunk, és már az első tünetek jelentkezésekor struccpolitika helyett szembenézünk a problémával, akkor megállítható, de legalábbis késleltethető a komolyabb egészségügyi és esztétikai következmények kialakulása. Már azt is érdemes komolyan venni, ha a lilás-pirosas vénatágulatok nem feltűnőek, alig láthatóak, vagy még meg sem jelentek, de estére bedagad, feszül a lábunk, tipikus nehézláb-érzésünk van, éjszaka pedig lábgörcsök jelentkeznek.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

„A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára, és arra, hogy mit tehet a kínzó tünetek ellen. A Nők Lapja Café szakértőinek segítségével kiválasztott történetek beküldőinek csodaszép, NLC-logós bögrét adunk ajándékba!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top