Egészség

Tippek, hogy nyáron is szeressen a lábad!

Sokan nem is gondolják, milyen nehéz a nyári melegben azoknak, akik visszeres problémákkal küzdenek. Legtöbben nem mernek lenge, rövid szoknyát felvenni a kánikula ellenére sem, a kidomborodó lilás erek miatt inkább takargatják lábaikat. Ráadásul a meleg hatására kitágult erektől a lábak duzzadtak, fájdalmasak is lehetnek ilyenkor – ezért is nagyon fontos a megelőzés, az, hogy odafigyeléssel óvjuk lábaink egészségét.

Tippek, hogy nyáron is szeressen a lábad!Hiába a platform- és teletalpú cipő az idei nyár nagy slágere, aki vigyázni szeretne magára, az lemond a pataszerű lábbeliről. A túl magas sarok megfeszíti a láb izmait, nehezebben pumpálódik a vér a vénákban, csökken a visszaáramlás. A teljesen lapos sarok sem ideális, a legjobb, ha 3-5 centis sarkú szandált-papucsot választunk – a boltok kínálatát látva csak keresni kell, míg megtaláljuk az igazit! Utazásnál különösen figyeljünk oda, hogy ne vegyünk fel szoros lábbelit, ami satuszerűen összeszorítja szegény lábainkat.

Nyár van, már az utazást tervezzük, busszal, vonattal, autóval – szerencsésebbek repülővel. Bármilyen járművet is válasszunk, figyeljünk oda arra, hogy az órákon át tartó ülés roppant káros lehet a lábaink egészségére – még azoknak is, akik nem küzdenek visszeres problémákkal. Legyünk tudatosak, inkább álljunk meg időnként, tartsunk szünetet: mozgassuk át tagjainkat, sétálgassunk fel és alá, guggoljunk le, lazítsuk le bemerevedett izmainkat!

Ha már sokat kell ülnünk, legalább arra figyeljünk, hogy közben ne tegyük keresztbe a lábunkat – apróságnak tűnik, mégis ez is segít abban, hogy ne akadályozzuk ezzel is lábainkban a keringést.
A lábak felpolcolásával nem kell várni, míg megérkezünk: ha lehetséges, akkor tegyük fel a lábunkat lábtartóra vagy egy azt kiváltó alkalmatosságra, lehet az akár a szemközti vonatülés is – természetesen ne úgy, hogy a cipőnkkel az ülésen tapossunk. De ha mód van rá, az autóban is húzódjunk le, és minél magasabbra támasszuk fel lábunkat, segítve, hogy a vér könnyebben áramoljon a vénákban a szív felé.

Ha pedig a visszerek már kialakultak, akkor nincs mit tenni, a melegben a legjobb, ha kompressziós harisnyát viselünk, segítve a szövetek, érfalak feszes megtámasztását. Így elkerülhetjük, hogy a kánikulában még jobban kitüremkedjenek a lábakban futó erek. Aki súlyos visszeres panaszokkal küzd, vagy akinél trombózis gyanúja áll fenn, azok a nyári utazások előtt egyeztessenek orvosukkal, esetükben a fáslizás is indokolt lehet.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top