Egészség

Nyári visszérriadó: Kerüld el a melegvizes medencét!

Itt a tikkasztó nyári meleg, a családi utazások, a strandolás ideje – aki azonban visszerességtől szenved, annak nagyon meg kell gondolnia, milyen kikapcsolódási formát választ.

Nyári visszérriadó: Kerüld el a melegvizes medencét!„Azt vettem még észre, hogy ha strandra megyek, akkor nekem nem szabad a termálvizes medencében ülnöm, mert attól nagyon feszül” – írta meg visszeres problémákkal küzdő olvasónk saját tapasztalatát. És valóban, hiába jó önfeledten ejtőzni a sekély vízben, ez egyáltalán nem javasolt vénás elégtelenséggel küzdőknek.

Ők a meleg beköszöntével azonnal tapasztalhatják, hogy a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan az értágulatok rosszabbodnak. A meleg víz még a téli hidegben sem ajánlott, hát még a 30 fok feletti kánikulában. A meleg hatására ugyanis az erek kitágulnak, így a vénabillentyűk még kevésbé képesek megküzdeni feladatukkal, hogy a vért a gravitáció ellenében a szív felé hajtsák. A lelassuló vérkeringés miatt a panaszok fokozódnak, a láb bedagad, a bőr jobban feszül. Sajnos sokan vannak, akiknek ilyenkor jobban fájnak is a lábaik, fokozódik a nehézláb-érzés.

Így bármennyire szívesen beszélgetnénk egy medencében ücsörögve, mondjunk le erről, és ha már víz, akkor inkább válasszuk az úszást egy nem túl meleg vizű medencében, tóban vagy folyóban. Az úszás azért különösen ajánlott a visszeres panaszokkal küzdőknek, mert a vízben nem nehezedik a testsúlyunk a lábunkra, illetve a vízszintesen haladó test vénáiból ki tud ürülni a pangó vér. Korábban már arról is írtunk Szép lábak sorozatunkban, hogy az aquafitnesz is nagyon hatásos lehet – erről itt olvashatsz részletesen.

Aki pedig nem tud a vízparton hűsölni, vagy a vízben legalább egy rövid időre levenni a cipekedés terhét a lábairól, az naponta akár többször is vesse be a váltózuhanyt. Elég 5 perc a kádban, mialatt felváltva meleg, majd hideg vizet folyatunk a vádlinkra, és teljesen felfrissül szegény lábunk, hiszen az erek kitágulnak, majd összehúzódnak, a keringés fokozódik. Egy dologra figyeljünk: mindig hideg vízzel fejezzük be a váltogatást!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top