Egészség

Láthatatlanná teszik a műtéti hegeket

Sebészeti műtét, égés vagy baleset – sokszor örökre ott marad a nyoma a testünkön. Kutatók most felfedeztek egy kezelést, ami láthatatlanná teszi a sebhelyeket.

Láthatatlanná teszik a műtéti hegeketSokszor csúnya hegek maradnak például egy hasműtét után, és sok nő nem szívesen vesz fürdőruhát. A sebhelyünk elárulja, mi történt velünk korábban: betegség, égés, baleset. Ezen segíthet egy amerikai kutatók által fölfedezett kezelés, amely a hegszövetet szinte láthatatlanná teszi.

 A szervezetünk egy olyan anyagot – adenozin-trifoszfátot – termel, amely a bőr és az alatta lévő szövetek sérülésekor segíti a gyógyulást. Ám ha már meggyógyult a sebes rész és még mindig nyomja bele a szervezetünk ezt a bizonyos anyagot, akkor egyre vastagabb lesz a heg ezen a területen.

A kutatók szegény egerek hátán ejtettek sebeket és arra jutottak, ha befolyásolják ennek az anyagnak a termelődését, akkor szemmel láthatóan halványabb, szinte láthatatlan lesz a heg. A lényeg: olyan gyógyszeren dolgoznak, ami eltüntetheti a kellemetlen sebhelyeket, és abban reménykednek a kutatók, hogy sok ember – például égési sérültek – életminőségén javíthatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top