Egészség

“Minden a várandóssággal kezdődött” – LábStoryk a visszerekről

Újabb résszel jelentkezik LábStory sorozatunk, amelyben olvasóink visszérbetegséggel kapcsolatos tapasztalatait, történeteit dolgozzuk fel. Olvasónk ezúttal arról írt, hogyan találkozott először a terhesség alatt a vénatágulatok problémájával.

Az régóta köztudott, hogy minket, nőket sokkal inkább érint a visszeresség, hiszen ez a fájdalmas és esztétikailag is zavaró probléma összefügg a női nemi hormonok szintjével. Így aztán nem véletlen, hogy a terhesség alatti hormonális változások ösztönzik a visszerek kialakulását, nem is beszélve arról, hogy ilyenkor a szövetek, a lábakban futó vénák sokkal nagyobb megterhelésnek vannak kitéve a magzat, illetve a kismama gyarapodó súlya miatt.

„Minden a várandóssággal kezdődött   

 

Marietta visszeres panaszai is akkor kezdődtek, amikor gyermekeit várta. „Minden a várandóssággal kezdődött: az első babavárásnál még nem volt nagyon vészes a visszér a bal lábamon, viszont a másodiknál már olyan szép formássá nőtte magát, hogy egy óriáskígyó sírva könyörögne a receptért.  Nyolc kilogrammot híztam mindkét babával, sosem végeztem állómunkát, és viszonylag aktív, sportkedvelő voltam, sosem láttam előjelét, hogy valaha is így fog kinézni a lábam, bár anyai ágon azért volt némi esélye.”

„Egyetlen szerencsém, hogy még nem fáj, persze kis feszülés, nehézláb-érzés van. Ezért naponta többször is hideg vízzel zuhanyoztatom, 140 den-es kompressziós harisnyába gyömöszölöm, ágyban párnák között reggelente, még felkelés előtt. Esténként felpolcolom, ha a lányaim engedik, és egy-két krémet is bevetettem. Talán csak egyetlen megoldás létezik, a műtét, amit lehet, hogy később elvégeztetek, ha a gyerekeim már nagyobbak lesznek. De addig sem hagyom magam legyűrni, újra elkezdem fokozatosan a sportot, és jobb híján addig is fáslizom” – írta olvasónk.

A szakemberek szerint a szülés után a hormonszint normalizálódásával a visszeresség csökkenhet, és a kitágult vénák elhalványulhatnak – igaz, csak a babavárás alatt kialakult visszerek, mert akinek már előtte voltak ilyen problémái, annál sajnos még rosszabbodhat is az állapot.

A visszér elleni orvosi kezelések és kenőcsök többsége a terhesség alatt nem alkalmazható, viszont a régi, jól bevett praktikákkal tehetünk azért, hogy ne súlyosbodjanak a tünetek. Így Mariettához hasonlóan a mértékletes sport vagy gyógyharisnya bevetése sokat segíthet, ahogy a láb felpolcolása és a váltott vizes zuhany is.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top