Egészség

Internettel találta fel a rákfelismerő tesztet

A Google-on keresgélt, onnan szedte össze az információkat ahhoz, hogy kifejlesszen egy rákfelismerő tesztet egy amerikai tinédzser. Komolyan?

Örül a díjának
Örül a díjának

Forrás: health.spreadit.org

Csak 15 éves, szeret kajakozni, biciklizni és sorozatokat nézni. Nem mellesleg pedig egy rákkutató laboratóriumban dolgozik az amerikai Jack Andraka.

A tinédzser fiú egy olyan eszközt dolgozott ki, amivel egy csepp vérből már korai szakaszában kimutatható a hasnyálmirigyrák. És azért érdekes a találmánya, mert a korábbi módszernél 170-szer gyorsabb és határozottan olcsóbb is. És ami a legfontosabb, állítólag százszor pontosabb, mint az elődjei, és akár a tüdőrák felismerésében is segíthet. A fiatal fiú egyébként egy nagy nemzetközi tudományos versenyt is megnyert. Ott figyeltek fel az ifjú tehetségre, és hívták a Johns Hopkins Egyetemre kutatni.

Az ötlet onnan jött, hogy éppen biológiaórán „relaxált”, és egyszer csak jött egy gondolat, hogy ő ezt talán meg tudná csinálni. A családjában több daganatos beteg is volt már, ezért jutott pont ez az eszébe. Ami nekünk a legelképesztőbb az egészben, az az, hogy a 15 éves fiú azt állítja, nem tett mást a kutatásaihoz, egyszerűen keresgélt az interneten, és ott minden információt megtalált ahhoz, hogy megcsinálja – több szakmai újság szerint – az akár milliók életét megmentő találmányát. „Nem tudtam volna létrehozni a tesztet, ha nincs internet” – nyilatkozta a tinédzser a BBC-nek. Jack azt állítja, hogy kutatások eredményeiből, felmérésekből és tanulmányokból szedte össze a szükséges tudást – mindent az internetről.

Most kezdjük csak szégyellni magunkat igazán, hogy középiskolás korunkban biológiaórán nem valami hasznos dolgon járt az eszünk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top