Egészség

Visszeresség: Törődj bele, mert a korral jár?

A lábon pókhálószerűen éktelenkedő visszerek kialakulása egyáltalán nem kor kérdése, ugyanakkor minél idősebb valaki, annál nagyobb eséllyel találkozhat a vénatágulatok problémájával – ezt erősítette meg a Szép lábak sorozatban készült nagy visszérteszt végeredménye.

Visszeresség: Törődj bele, mert a korral jár? A Nők Lapja Cafén közel egy éve folyamatosan futó felmérést – amely így nem reprezentatív – közel 16 ezer nő töltötte ki! A beküldött válaszok alapján úgy tűnik, hogy már a 14–29 év közötti korosztályt sem kerüli el a visszeresség, a tesztet kitöltők közel 7 százalékát már ennyire fiatalon érinti valamilyen szinten ez az egészségügyi-esztétikai probléma.

A visszeresség fiatalkorban főként akkor jelenhet meg, ha a családban már megvan a betegségre való hajlam – ez egyértelműen kiderül abból, ha a családtagok közül többen szenvednek a visszerektől. Ahogy több olvasónk is írt róla LábStory sorozatunkban, sokan pontosan tisztában vannak azzal, sőt számítanak rá, hogy valamelyik családi ágon megörökölve, előbb-utóbb beüthet a betegség – erről itt olvashatsz részletesen.

Persze nem lehet csak a genetikát okolni és simán beletörődni az elkerülhetetlenbe: a kialakulás esélyét egy sor más tényező is növeli, amiken viszont módunkban áll változtatni: a túlsúly, a kevés mozgás, a túl sok állás vagy ülés, illetve a dohányzás.

A válaszadók több mint harmada – egészen pontosan 34 százaléka – a 30 és 45 év közötti nők közül került ki, míg több mint 58 százalékuk a teszten megadható legidősebb, 45 év feletti korosztályba tartozik.

Nem véletlen: ahogy általában a testünk, a kor előrehaladtával a vénák is veszítenek rugalmasságukból, ezért fordul elő idősebb korban sokkal gyakrabban az értágulat. Ilyenkor – főleg a lábakban – a vénák fala gyengül, ezért tudnak kórosan kitágulni, és ezért tűnnek át a bőrön, majd emelkednek ki a bőrfelszínhez képest.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top