Egészség

A kazincbarcikai osztály lett az Év Szülészete

Hurrá, jön a baba! De hol fog megérkezni? Egyáltalán nem mindegy! Legtöbbet azok segíthetnek a döntésben, akiknek már van saját tapasztalatuk a szülészetekkel. Az Év Szülészete választás az ő véleményüket összegzi. A kismamák kedvence idén a kazincbarcikai kórház lett.

Másodszor osztotta ki egyedülálló internetes díját a legnagyobb baba-mama portál, a babaszoba.hu. Az „Év Szülészete” kitüntetés sorsáról a legilletékesebbek: maguk a szülők dönthettek. Három hónapon át tartó szavazás során, több kategóriában értékelték a hazai szülészeti intézményeket azért, hogy újra beszédtéma legyen a szülés és a születés helyzete, az ezt segítők munkája és megbecsülése.
Első helyen a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában is diadalmaskodó Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza végzett, szülőszobai ellátásban a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, felszereltség és környezet tekintetében pedig a karcagi Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet lett a legjobb.

A kazincbarcikai osztály lett az Év Szülészete

A kazincbarcikaiak győzelme küzdelmes volt, hiszen néhány hónapja még az is kétséges volt, hogy egyáltalán tovább működhet-e a bababarát szülészet. Be akarták zárni ugyanis az osztályt arra hivatkozva, hogy a megyében négy szülészet is működik. A kórházban dolgozók és a környéken lakók azonban tiltakoztak, és a tüntetések hatására az utolsó pillanatban megkegyelmeztek az osztálynak.

Az összesített verseny és a gyermekágyi- és újszülött-ellátáskategória nyertese:
DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft.
Szülőszobai ellátás kategória:
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
Felszereltség és környezet kategória:
Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet, Karcag

„A kazincbarcikai kórház szülészetét évek óta a bababarát osztályként tartják számon, ami nagyon ritka az országban. Az ott dolgozók előtérbe helyezik a természetes szülést, az anya a saját igényeinek megfelelően tudja világra hozni gyermekét. Kazincbarcikán a »bababarátság« nem csupán díszlet” – mondta akkor lapunknak Sződy Judit, a babaszoba.hu internetes oldal szerkesztője.

Százötven kórházunk közül mindössze tizenhatnak van „bababarát szülészete”, a kazincbarcikaiban évente 750 nő ad életet gyermekének. Az osztályon két családbarát szoba is működik, amelyben együtt lehet az újszülött és a mama, külön szoptatószék, fürdő, pelenkázó áll a rendelkezésükre.

A kazincbarcikai osztály lett az Év Szülészete

Érdekes, hogy a verseny élmezőnyébe az elmúlt évihez hasonlóan idén sem kerültek be a neves és nagy forgalmú fővárosi kórházak. Ahogy tavaly, idén is a kisebb vidéki városok intézményei szerepeltek jól. A tavalyi nyertesek közül egyik intézménynek sem sikerült megvédenie a címét, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből idén is bejutott az élcsoportba egy kórház. „Kelet-Magyarország aktívabb a szavazásban, mint a főváros vagy a Dunántúl – vélekedik Bálits Éva, a babaszoba.hu és a szájtot gondozó Kismama magazin főszerkesztője. – A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a legtöbben még mindig a nevesebb kórházakban szülnek. A látszólagos ellentmondás oka valószínűleg az, hogy a nagy hírű intézményekkel szemben kritikusabbak az ott élők. A kazincbarcikai példa is bizonyítja, hogy az intézmények és a szülők között vidéken vélhetően erősebb érzelmi kötődés alakul ki.”

Íme néhány vélemény a 2012-es év kórházáról azoktól, akik rá szavaztak:

„Mindig maximális odafigyelést kaptam, a szülésnél is folyamatosan mellettem volt. Igaz, volt fogadott szülésznőm is, és vallom is, hogy szükség van rá. Azóta is csak kellemes tapasztalataim vannak, és hűen kitartok orvosom mellett.”

„2010 augusztusában szültem kislányom Váradi doktor úrnál, és nagyon meg voltam elégedve az ellátással és az ápolókkal is, remélem, következő babámat is ott szülhetem majd.”

„Én három fiút szültem eben a kórházban, nagyon rendesek voltak velem, pedig csak »köszönöm«-öt kaptak cserébe. Barcikán tudtam, hogy jó kezekben leszek, amikor magas vérnyomással, magas súllyal, 15 év kihagyás után vállaltam a 4. babámat. Emberi szót, megértést kaptam mindenkitől.”

„Életem legszebb élményét köszönhetem Kovács Istvánné Icának, aki a világ legjobb szülésznője és dúlája egyben, és dr. Váradi Istvánnak. 2008. március 14-én ott született a kislányom, 3140 grammal és 49 cm-rel. Teljesen természetes szülés volt, nem erőltettek rám semmit, nem volt borotválás, beöntés, csak a félhomály, halk zene, a férjem, és a nyugalom, csend, kedvesség. A lányom 4 napig velem volt, megtanítottak a szoptatás, a babagondozás apró fortélyaira is. Köszönöm nekik még egyszer!”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top