Egészség

Ezek a diéták nem segítettek idén

Idén ismét jobbnál jobb diétákról lehetett hallani a Nagy Fogyókúraszezonban. Pedig csodák továbbra sincsenek: kalóriabevitel mínusz -felhasználás. És persze a hit és az akarat.

Ezek a diéták nem segítettek idén„Az volt az érzésem, hogy a testem egy kalóriaégető géppé változott  – a hasam napról napra zsugorodott, nagyon gyorsan előtűntek az izmok formái. 8 hét után 24 kilót fogytam. Határozottan néhány évvel fiatalabbnak nézek ki, beleférek az összes divatos ruhába. Pozitív energia sugárzik belőlem, és az élet tízszer édesebb” – egy a sok ezer „meggyőző” személyes vallomásból, amelyek sorával újabb és újabb „áldozatokat” keres magának a fogyókúrás piac. Miközben se szeri, se száma a leghatásosabb módszereknek, a notórius fogyni vágyók döntő többsége, úgy tűnik, kilátástalan harcot folytat a kilókkal.

Fogyókúra – hogy ne „kúra” legyen

„A fogyókúra mint kifejezés jól tükrözi a jelentésben rejlő mögöttes tartalmat. Olyan meghatározott, csökkentett energia- és/vagy tápanyagtartalmú étkezést jelent, ami bizonyos ideig tart, majd véget ér” – mondja Barcza Zsuzsanna dietetikus. A kúraszerűen alkalmazott diétás étrendek javarészt hatásosak ugyan, azaz segítségükkel valóban fogyhatunk, viszont nem mindegy, hogyan. „A rövid idő alatt nagy fogyást ígérő diéták hatására szinte biztos, hogy nemcsak zsírtömegünk csökken, hanem izomtömegünk is. Ez utóbbi viszont nagyon előnytelen. Minél alacsonyabb testünk izomtömege, annál hajlamosabb raktározásra, minél több izommal rendelkezünk, annál több energiát égetünk el, azaz megfelelő izomtömeggel gyorsabb a fogyás” – figyelmeztet a szakember. Jöjjön egy kis matematika: miért is nem lehet nagyon rövid idő alatt nagy mennyiségű zsírfeleslegtől megszabadulni úgy, hogy izomtömegünk megmaradjon.

Kalóriák – mennyi a reális?

Először is ismernünk kell saját alapanyagcserénket. Nagyon fontos tudnunk, hogy az alapanyagcsere alatti energiabevitel hatására biztosan veszítünk izomtömegünkből. Alapanyagcsere: az az energiamennyiség, amelyet szervezetünk 24 órás teljes nyugalom alatt felhasznál életfunkcióinak fenntartására (légzés, vérkeringés, stb.). Ennek értéke kiszámolható a Harris–Benedikt-képlet segítségével. Vagyis: ahhoz, hogy egy kiló tiszta zsírt „felszedjünk” (az 1 kg-os zsírtömeg-növekedés a mérlegen jelenthet akár 2 kilót is, mivel szervezetünk ilyenkor vizet is megköt), körülbelül 7400 kcal plusz energiabevitel szükséges. Elsőre ez soknak tűnhet, viszont a legtöbb nassolnivaló kis mennyiségben is magas kalóriatartalmú. Ez azt jelenti, hogy néhány nap alatt ez a plusz energiabevitel helytelen táplálkozással könnyen elfogyasztható (hajjaj!).

Ezek a diéták nem segítettek idén

 

Ahhoz viszont, hogy egy kiló tiszta zsírtömegtől megszabaduljunk, 9300 kcal energiaspórolásra van szükségünk. Ezt a mennyiséget viszont biztosan nem tudjuk egy-két nap alatt „visszavenni”, hiszen a koplalás nem jó út. Tehát abban az esetben, ha minden nap elfogyasztjuk az alapanyagcserénknek megfelelő energiabevitelt, naponta legfeljebb 300-600 kalóriát tudunk „spórolni” egészséges módon, csak diétával. Ebből látszik, hogy 1 kiló testzsír eltüntetése kizárólag diétázással lehetetlen néhány nap alatt.

Adj időt a szervezetednek!

„Mértéktartó, tudatos táplálkozás, rendszeres sportolás és a mentális jólét összessége az a bizonyos egészséges életmód, amiről annyit beszélünk. Mivel fogyni matematikailag is nehezebb, mint hízni (lásd 7400, illetve 9300 kcal), mindig tartsuk szem előtt a legfontosabbat: a kevesebb néha több, a kitartás pedig garantáltan meghozza az eredményt. Fontos, hogy legalább annyi időt adjunk szervezetünk számára az ideális testtömeg eléréséhez, mint amennyi idő alatt a fölös kilók ránk rakódtak” – mondja Barcza Zsuzsanna.

 

Szénhidrátszegény diéták

Zónadiéta
Hollywoodi
Déltengeri
Atkins, Dukan
Szétválasztó

Hátrányuk:
Hiányzik az agy és az izomzat működéséhez szükséges szénhidrát
Vitamin-, ásványianyag-, rosthiány
Hosszú távon vesekő, köszvény, csontritkulás, májkárosodás, vesebetegség alakulhat ki
Magas vérzsírértékek

Zsírszegény diéták

Burgonya
Priktin
Cooly

Hátrányuk:
Zsírban oldódó vitaminok hiánya
Idegrendszer, hormonrendszer elégtelen működése
Bizonyos esetben jelentős fehérjehiány

Egyoldalú diéták

Tojás
Hátránya: Vitamin-, ásványianyag- és rosthiány, magas koleszterinszint
Csoki
Hátránya: Teljes tápanyaghiány, emelkedett vérzsírértékek
Joghurt
Hátránya: Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya, rosthiány, nincs rágás, ezért csökkent emésztőnedv-termelés
Káposztaleves
Hátránya: Idegrendszer, hormonrendszer elégtelen működése, fehérjehiány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top