Egészség

Maradandó agykárosodást okoz a “zsuzsi”

Az elterjedt partidrog nemcsak súlyos függőséget okoz, de agykárosodáshoz is vezethet, mivel a használók gyakran nagy mennyiséget vesznek magukhoz egyszerre – állítják a Sydney Egyetem kutatói.

„Felmérésünk eredményei különösen aggasztóak annak fényében, hogy a mefedron világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend” – fogalmazott Craig Motbey, a kutatást vezető doktorandusz. A magyarul többek között „mefi”, „kati” és „zsuzsi” becenévvel illetett szert angolul „meow meow”-nak és „MCAT”-nek hívják. Utóbbiakkal az agyat érintő azonnali hatásra utalnak, amely az ecstasy és a metamfetamin együttes fogyasztásának következménye. „Eufóriát és érzelgősséget tapasztal, aki ezt a fehér port használja. Olyan súlyos függőséget okozhat, mint a kokain” – tette hozzá Motbey.

Maradandó agykárosodást okoz a

A mostani kutatást patkányokon végezték, hogy bizonyítékot találjanak a mefedron memóriaroncsoló hatására. Az állatok tíz napon át napi egyszer kaptak a készítményből. Az egyik csoport agyát egy órával az utolsó adag után vizsgálták meg, míg a többiekét néhány drogmentes hétnyi életet követően – náluk viselkedést vizsgáló teszteket is végeztek. „A második csoportnál lényeges memóriaromlást tapasztaltunk, tehát megerősítést nyert a korábbi feltételezés, miszerint az emberek hasonló problémái is összefügghetnek a kábítószer használatával. Az eltelt idő után megfigyelt eltérések arra utalnak, hogy az agykárosodás maradandó” – összegezte a szakember.

Az ausztrál kutatók tehát már tudják, hogy súlyos és maradandó következményei vannak a mefedron fogyasztásának, az azonban egyelőre nem tisztázott, pontosan miért. A vizsgált agyakban ugyanis nem mutatkozott kémiai eltérés, csupán az állatok magatartása utalt rá. A szakértők remélik, hogy további munkálatok során sikerül föltárni az ok-okozati összefüggést. Bár a memóriagondok nagy mennyiségű mefedronbevitel mellett jelentkeztek, ez nem jelenti azt, hogy kisebb mennyiség fogyasztása biztonságos volna. „Még nem tudunk eleget erről a drogról ahhoz, hogy kijelentsük, létezik-e biztonságos mennyiség, és ha igen, mit értünk alatta. Elképzelhető, hogy az agykárosodás a folyamatos használat hatásának összeadódása révén következik be, és már többszöri kis adag is bajt eredményezhet” – közölte Motbey.

A tanulmányban közöltek egy elméletet is arra vonatkozóan, hogy a mefedron hogyan befolyásolhatja az agyműködést. A patkányok agya arra utalt, hogy a készítmény azonnali szerotonintermelődést okoz, ami eufóriához vezet, ugyanakkor lassítja a dopamin kiválasztását, amit a függőséghez és a serkentéshez társítanak. Mindkét vegyület úgynevezett neurotranszmitter, tehát ingerületátvivő. „A szerotonin gyorsan eltűnik, míg a dopamin tovább marad a szervezetben. Így a felhasználó nagyon erős késztetést érez rá, hogy újabb adagot vegyen magához, s újra átélje a rövidke eufóriát” – összegezte a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top