Egészség

“Csomókban hullik a hajam a fogamzásgátlótól”

Nem véletlenül olyan hosszú a fogamzásgátlók betegtájékoztatója: sokféle kellemetlen mellékhatást okozhatnak a hajhullástól a trombózisig. Igaz történetekről kérdeztük a nőgyógyászt.

„Van köztetek olyan, aki a mellékhatások miatt megbánta, hogy fogamzásgátlót szedett?” – tette fel a kérdés a Megsúgom.hu-n egy olvasónk, és hozzászólására özönlöttek a válaszok. Többen bizonygatták, hogy nekik többet ártott, mint használt a nők felszabadítójaként ünnepelt gyógyszer. Volt, akinek májfoltok borították be az arcát, ám ez még csak az egyik enyhébb panasz. Hogy tisztázzuk, milyen tünetek mögött állhat valóban okként a tabletta, dr. Demendi Csabával, a Nők Lapja Café szülész-nőgyógyász szakértőjével vettük végig az eseteket.

„Én nem bántam meg, de amióta abbahagytam, iszonyatosan hullik a hajam. Csomókban” – írta az egyik hozzászóló, és mint kiderült, ő valóban a fogamzásgátló egyik ritka mellékhatását fogta ki. Többen panaszkodtak migrénre, ami szintén a tabletta számlájára írható, és viszonylag gyakran fordul elő.

Májfoltok és depresszió

„26 éves létemre tiszta májfoltos lett tőle az arcom. Megőrülök miatta, egy kiló alapozó nélkül ki sem megyek az utcára!” – írta elkeseredetten egy nő, aki szintén egy ritkább mellékhatás áldozata. Ami még többször előfordul és ismert dolog, az a libidócsökkenés, és a hangulatingadozások, a depresszió. „Először nem értettem, mi van velem, reggelente olyan megmagyarázhatatlan lelki fájdalom tört rám, hogy negyedórákat zokogtam a zuhany alatt” – számolt be valaki arról, hogyan is fest az ilyesmi.

Más arra panaszkodott, hogy amíg szedte, sokkal gyengébb volt az immunrendszere, gyakran jöttek elő nála nőgyógyászati problémák. Hasonló kínokat élhetett át az a nő is, aki folyton felfázásokkal küszködött, már az is elég volt, ha csak „ránéz egy idegen vécére”. Dr. Demendi Csaba szerint ezek a tapasztalások közvetlenül nem köthetőek a gyógyszerhez, viszont a gombás fertőzésre való hajlamot valóban növelheti.

Cisztát nem okoz

Ezeknél viszont sokkal komolyabb problémák is felmerültek: hárman állították, hogy sejtburjánzás, illetve ciszta alakult ki náluk. „Nálam egy 23 kilogrammos ciszta jött elő a fogamzásgátló miatt, az egyik petefészkemben, a hasamban volt” – írta valaki, és hamar reagált egy sorstárs: „Nekem ugyanez! Egyik mellem bánta, mert a formája a műtét után sem állt teljesen helyre.”

„Abszolút kizárt dolog, hogy ettől alakult volna ki a ciszta, mivel a tabletta gátolja a peteérést, ezért éppen a ciszta kialakulása ellen hat – magyarázta a nőgyógyász. – Ha valakinél cisztát találnak, akkor a műtét után szoktak felírni fogamzásgátlót, ami a kiújulás ellen hat.” Szintén kizárta, hogy a többször felmerült méhszájseb oka a gyógyszerszedés lehetne. A mellrákkal való összefüggés nem egyértelmű, de több kutatás szerint növeli a kockázatát a hormontabletták szedése.

Dr. Demendi Csaba szerint a visszerek, az endometriózis és a májfunkciózavar sem állhat összefüggésben a fogamzásgátlással. „A májfunkciózavart tünetként sorolni egy félreértés, abból adódik, hogy a tablettát a máj bontja le, és aki szedi, annak magasabb lesz a májenzimszintje, de ez nem kóros jelenség” – magyarázta.

Emiatt nem esnek teherbe?

Felmerült az is, hogy a hosszú távú tablettaszedés lehet az oka annak, hogy sokan nehezen esnek teherbe. „A baráti körömben rengeteg a meddő, vetélős sztori – írta egy hozzászóló. – Valamennyiükben közös, hogy minimum 15 évig tabit szedtek. Nekem nem magyarázza meg senki, hogy a tablettának nincs köze a meddőséghez és a vetéléshez. Azok a barátnőim, akik nem szedték, minden probléma nélkül teherbe estek.” A nőgyógyász szerint viszont ez a vád biztosan megalapozatlan, mivel ilyen összefüggés nem ismert.

Ehhez hasonló esetekkel a saját praxisában sem találkozott, amivel viszont igen, az az első hónapban megjelenő émelygés, hányinger, fejfájás, és a később kialakuló vérzészavar, libidócsökkenés, a migrénszerű fejfájás. Előfordult még, hogy amikor valaki abbahagyta a fogamzásgátló szedését, a menstruációja nem állt vissza magától.

Mire figyeljünk?

A súlyosabb, valós kockázatok között említette még a trombózist, bár a saját betegei között nem találkozott vele. Viszont ezért is fontos, hogy az orvos, mielőtt valakinek felírja a gyógyszert, rákérdezzen, volt-e a családban ötvenéves kor alatt szívinfarktus, agyvérzés vagy trombózis. Ha igen, meg kell nézni, van-e öröklött hajlam, és az is lényeges tudnivaló, hogy a valaki dohányzik-e. „Emellett mindenképpen szükséges a nőgyógyászati vizsgálat. Figyelembe kell venni a ciklusok jellegét, a vérzés erősségét és a nők testalkatát – mondta a nőgyógyász. – Szokták hiányolni laborvizsgálatokat és a hormonvizsgálatot, de ezek nem indokoltak.”

A doktor szerint téves elképzelés az is, hogy szünetet kellene tartani a tabletta szedése közben. „Ennek nincs előnye, csak hátránya, ráadásul könnyen teherbe lehet esni – mondta. – Rengeteg olyan nő kér terhességmegszakítást, aki csak két hónap szünetet akart tartani. Azért is teljesen értelmetlen a kihagyás, mert a szervezet hozzászokik egy jól beállított gyógyszerhez, aztán újra át kell állnia a saját hormonjaira, majd megint a gyógyszerre.”

Akinek segített

Mivel nem vagyunk egyformák, sokan írták, hogy náluk semmilyen problémát nem okozott a gyógyszer. Sőt volt, akinek utána sokkal enyhébb lett a menstruációja. Dr. Demendi Csaba is kiemelte, hogy rengeteg pozitív hatást tartanak számon, például csökken a vérzés mennyisége, hosszúsága, a görcsös menzeszek ritkábbak lesznek, és a fogamzásgátlók hosszú távú szedése során csökken a petefészekrák valószínűsége.

Biztosak csak abban lehetünk, hogy a tabletta szedésekor komolyan beleavatkozunk szervezetünk működésébe. Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a kockázatokat és a reklámok végén rendszeresen elhadart figyelmeztetést, azaz olvassuk el a betegtájékoztatót. Ha esetleg később a felsorolt mellékhatások valamelyikét tapasztaljuk magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top